Opgezwollen arm

Getty Images

Ik ben 54 en heb een borstamputatie gehad. Daar heb ik een dikke arm aan overgehouden omdat ook de lymfklieren zijn verwijderd. Nu heb ik aan dezelfde kant de schouder gebroken en is de arm nog dikker geworden. Ik krijg al zeven weken haast dagelijks therapie maar er verandert niets. Wat kan ik doen?

Ik vermoed dat u al een optimale behandeling krijgt. U hebt helaas veel pech. Na het verwijderen van de okselklieren bij een borstamputatie moet fysiotherapie vaak voorkomen dat oedeem (zwelling) ontstaat. Oedeem remt de afvoer van vocht, en daarmee van afvalstoffen. Een arm breken geeft extra zwelling, waardoor de afvoer van vocht verder blokkeert. 

De behandeling bestaat uit massage en zwachtelen, en eventueel een kous om de arm om de zwelling te onderdrukken. Ik neem aan dat dat nu gebeurt. Als de arm weer een beetje dun is, is het belangrijk hem veel te bewegen. Doorgaan met de behandeling dus, en proberen niet te wanhopen: als de botbreuk herstelt en de zwelling afneemt, zal de arm gemakkelijker slank worden.