Gedoe met cholesterolverlagers

Ik slikte statines, maar kreeg er veel spierpijn door; iets waar ik ruim een jaar over gemopperd heb bij mijn arts. Nu heeft hij ze vervangen door Cipro­fibraat, met de opmerking dat dit veel minder effectief is. Eerder heb ik bypasses gekregen. Loop ik nu een groot risico om opnieuw adervernauwing op te lopen?
Man (72)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Dat u bypasses kreeg, geeft aan dat uw vaten makkelijk dichtslibben. Er is dus een behoorlijk risico dat de problemen terugkomen. Een statine vermindert de kans daarop met ongeveer 30 procent. Ciprofibraat verbetert weliswaar de samenstelling van de bloedvetten een beetje, maar een duidelijke verlaging van het risico op problemen is niet aangetoond. Anderzijds: de rest van uw leven met spierpijn rondlopen is ook niet prettig. Als u door verschillende statines te gebruiken hebt uitgetest dat deze middelen u die spierpijn bezorgen, moet u de afweging maken tussen minder pijn of minder risico. U kunt de kans op het verstopt raken van uw vaten ook verkleinen door veel te bewegen, af te vallen, de bloeddruk laag te houden en niet te roken.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

5 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op zo, 28-5-2017 - 15:13

@Judy, Vaak word je wel iets zwaarder met het stijgen van de leeftijd maar soms gaat het iets te hard. Omdat we totaal anders eten dan in de oertijd, vooral veel teveel suikers, gaan we vet opslaan. Je kan op internet het nodige vinden over insulineresistentie en hoe je van een suikerverbrander weer een vetverbrander wordt. Onder andere Jesse van der Velde schrijft daarover op internet.

Door J. van Santen (niet gecontroleerd) op za, 27-5-2017 - 01:42

De cholesterolmythe is op deze website nog niet aan het licht gekomen. Feit: Aboriginals hebben gemiddeld het laagste cholesterolgehalte in het bloed, maar ze hebben gemiddeld een verhoogde sterftekans aan hart- en vaatziekten. Cholesterol is een gevolg, geen oorzaak zeggen wetenschappers die niet zijn gehersenspoeld door de farmaceutische industrie. Bv bij een brand zie je veel brandweermannen, maar dat wil niet zeggen dat ze de oorzaak van de brand zijn. De werkelijke oorzaak van aderverkalking is oxidatie van de binnenwanden van de bloedvaten. Cholesterol wordt voor een groot deel door het lichaam geproduceerd om de scheurtjes op te vullen. Antioxidanten vormen het preventieve antwoord. Als u dan toch statines wilt gebruiken, neem dan Ubiquinol erbij.

Door f.muller (niet gecontroleerd) op vr, 26-5-2017 - 11:14

rode gistrijst gebruiken , geen bijwerkingen meer.

Door Judy Reuvers (niet gecontroleerd) op wo, 24-5-2017 - 06:59

Is je BMI leeftijd gebonden?
Hoe kan ik als 62 jarige het beste afvallen?

Door Joh. Heesen (niet gecontroleerd) op ma, 22-5-2017 - 15:39

Enkele jaren geleden kreeg ik ook simvastatine voorgeschreven, na enkele dagen kreeg ik enorme hartkloppingen als in 's avonds rustig op de bank zat. Een hartslag van 125 per minuut, na weer een paar dagen dacht ik: dat kon weleens van die smerige pillen komen. Ik ben daar direct mee gestopt en na een paar dagen was de hartslag weer normaal en ik heb dat nooit meer gehad. Bij mij was het TROEP.