Moet ik cholesterolverlagers slikken?

Getty Images

Mijn cholesterol is te hoog: HDL 1,9 en LDL 4,1. Omdat mijn vader op zijn 69ste is overleden aan een hartstilstand en mijn broer is geopereerd aan de bloedvaten, wil de huisarts mij nu de cholesterolverlager simvastatine voorschrijven. Maar mijn vader en broer rookten en ik rook niet, ben ook geen man en ik heb ook geen hoge bloeddruk en bovendien geen suikerziekte. Heb ik die cholesterolverlager dan wel nodig? O ja, ik ben 71 jaar.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Volgens de huisartsenrichtlijn moet u worden behandeld, maar ik vind de argumenten matig. Uw slechte cholesterol (LDL) is wat hoog, maar uw beschermende cholesterol (HDL) ook, en dat compenseert. Cholesterolverlagers als simvastatine verlagen het risico
op een hartinfarct met ongeveer 30 procent.

Of het gebruik van zo’n cholesterolverlager zin heeft, hangt af van de kans op een hartinfarct. Is de kans meer dan 2 procent per jaar, dan heeft het volgens de richtlijn zin. Maar vanaf het 70ste levensjaar is er altijd meer dan 2 procent kans per jaar en daarom zegt de richtlijn dat er dan nóg een risicofactor moet zijn om tot behandeling over te gaan. In uw geval is dat de medische geschiedenis van uw vader en broer. Maar hun problemen werden waarschijnlijk inderdaad veroorzaakt door het roken. Bovendien is het risico op hart- en vaatziekten bij mannen hoger dan bij vrouwen. Daarom zou ik in uw geval geen simvastatine voorschrijven. Mijn advies: bespreek het nog eens met uw huisarts.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!