Uw cholesterol verlagen? U kunt het ook!

Getty Images

Bent u gemotiveerd geraakt om ook te werken aan uw cholesterol? Met de volgende tips kunt u uw leefstijl veranderen.

1. Heeft uw huisarts een verhoogd cholesterol vastgesteld? Dan heeft u recht op vier uur begeleiding door een diëtist. Maak daar gebruik van. Samen kunt u kijken welke leefstijlaanpassingen u kunnen helpen uw cholesterol te verlagen.[ITEMADVERTORIAL]

2. Probeer niet van de ene op de andere dag uw hele leefstijl om te gooien. Dat heeft geen zin. Doe het geleidelijk aan, zorg dat nieuwe gewoontes een beetje ingesleten zijn voor u weer nieuwe dingen uitprobeert.

3. De leefstijladviezen nog even in het kort? Meer fruit en groente, minder ongezonde vetten, minstens een half uur per dag matig intensief bewegen, matig met alcohol, niet roken.

4. Leg jezelf niet meer beperkingen op dan nodig. Af en toe genieten van iets ongezonds is beter dan je ineens stiekem te buiten gaan aan dingen die je lekker vindt en jezelf verboden hebt.

5. Indirect heeft stress ook invloed op je cholesterol: het maakt het moeilijker gezond te blijven leven. Pak stress dus aan.

6. Verzamel mensen om je heen die weten dat je je leefstijl wilt veranderen, zodat zij je steunen en niet aandringen als je gebak afslaat of het ‘niet gezellig’ vinden als je geen alcohol drinkt.

7. Voel je niet schuldig als het even minder goed gaat. Je leefstijl veranderen kost tijd en aandacht. Pak gewoon rustig de draad weer op na een paar mindere dagen.

8. Behalve je leefstijl aan te passen, kun je ook voedingsmiddelen gebruiken die cholesterolverlagend werken. In sommige producten zitten bijvoorbeeld plantensterol dat het cholesterolgehalte van het bloed aanzienlijk kan verlagen.