Dr. Bram Bakker: 'Oud zeer'

Dr Bram Bakker, columnist bij Plus Magazine
Plus Magazine

Ergens de komende maanden ga ik verhuizen. Mijn jongste kind heeft eindexamen gedaan en gaat studeren, en daarmee ben ik niet langer ­gebonden aan de omgeving waar mijn kinderen zijn opgegroeid. Ik woon nu nog in een comfortabel nieuwbouw­appartement, op de twaalfde verdieping en met een prachtig uitzicht over de stad.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Een fijne stad, maar toch werd het nooit ‘mijn’ stad. Het is bijzonder om er pas laat in je leven achter te komen dat je ­eigenlijk helemaal geen stadsmens bent, terwijl je er een groot deel van je leven hebt doorgebracht. Maar nu ik het weet, kan ik het niet langer negeren: ik ga op zoek naar een plekje in een groene polder, waar een huis staat met openslaande deuren en een tuin. Ik wil letterlijk gaan aarden, en dat lukte me al jaren niet, in die hoge nieuwbouwtoren.

Er is ook nog iets anders dat meespeelt, en dat me een ongemakkelijk gevoel ­bezorgt: ik verlang naar een hond. In mijn moeilijke, eenzame jonge jaren was onze hond het belangrijkste wezen in mijn leven, en de laatste tijd mis ik het dier meer dan ooit. Dat vind ik een beetje stom van mezelf. Nu mijn kinderen zijn uitgevlogen en ik voor het eerst in ruim dertig jaar weer alleen kom te wonen, verlang ik weer naar het gezelschap van een trouwe viervoeter. Angst voor eenzaamheid? Het voelt als een zwaktebod.

De andere kant is dat ik zowel in mijn werk als in mijn persoonlijke omgeving al mijn hele leven zie wat huisdieren kunnen bieden: gezelschap bieden aan heel veel mensen die al dan niet vrijwillig alleen wonen. Dieren kunnen echt veel betekenen en steun bieden op moeilijke momenten. Ze geven onvoorwaardelijke liefde en ze hebben het nooit te druk voor je. Veel hondenliefhebbers hebben meer vertrouwen in hun huisdier dan in hun medemens, geloof het of niet.

Daar gingen vaak teleurstellingen in de relaties met medemensen aan vooraf. Als je ooit werd afgewezen of genegeerd door iemand die van grote betekenis voor je was, is dit een mogelijk gevolg: de liefde verschuift naar een huisdier in plaats van de medemens die je zou kunnen kwetsen.

Onbewust zal ik wel bang zijn voor eenzaamheid, en daarom ben ik in gedachten nu alvast een hond aan het uitkiezen. Die er altijd zal zijn, daar in mijn nieuwe huis, in die rustige omgeving. En toch ga ik er niet gelijk aan toegeven, eerst maar eens op eigen kracht zien te landen op die nieuwe woonplek. Een hond als pijnstiller vanwege oud zeer, dat klinkt toch eigenlijk ook niet zo gezond?

Bram Bakker
Hadewych Veys

Arts Bram Bakker (59) buigt zich elke maand over onze geestelijke gezondheid.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.