Meester Frank Visser: 'Onbetrouwbare schoonzoon'

Meester Frank Visser 2023
Hadewych Veys

Hoewel het natuurlijk de bedoeling is dat man en vrouw samen de financiële zaken behartigen, leert de praktijk anders. Meestal doet maar één de administratie. Als hem of haar vervolgens wat overkomt, staat de ander er, plotseling, alleen voor. Zonder verstand van zaken.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Gelukkig is er in die gevallen meestal wel een (schoon)zoon of dochter bereid en in staat om in te springen. Maar hoe regel je dat formeel?

De koninklijke weg voert via de kantonrechter of de notaris. Maar dat geeft wel het nodige gedoe en kost bovendien geld. Daarom kiest men liever voor de informele weg. Degene die de administratie overneemt, logt in bij de bank onder de naam van de rechthebbende. Die geeft zo nodig ook het bankpasje mee, met pincode. Heel praktisch. Geen bureaucratische rompslomp. Allemaal op basis van wederzijds vertrouwen, dat spreekt.

Dat vertrouwen is naar mijn inschatting vrijwel altijd terecht. Het komt zelden voor dat het vertrouwen wordt beschaamd. Maar als dit dan toch gebeurt, zijn de rapen gaar. Dan schreeuwt de rest van de familie om wraak. De boef wordt aan de schandpaal genageld, er wordt aangifte gedaan bij de politie en er wordt een advocaat in de arm genomen.

Een dergelijk geval deed zich onlangs voor in het oosten van het land. Na het overlijden van haar man liet weduwe Cora alle financiën afhandelen door Hans, de man van haar dochter Petra. Die leek daar de geknipte figuur voor. Hij had vroeger bij een bank gewerkt en deed ook de administratie voor de voetbalclub.

De twee zoons van Cora waren blij dat zij ervanaf waren en wensten zwager Hans veel succes. Wat zij en moeder Cora niet wisten, was dat Hans zelf moeite had de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Het begon met tanken met het bankpasje van schoonmoeder. Vervolgens werden ook onduidelijke aankopen via de bankrekening van Cora betaald. En ten slotte begon Hans geld van zijn schoonmoeder te ‘lenen’ zonder dat zij daarvan op de hoogte was. Hij betaalde ook wel eens wat terug, maar per saldo werd de rekening van schoonmoeder steeds meer leeggetrokken. Dat ging vijftien jaar goed, totdat Hans langdurig in het ziekenhuis werd opgenomen. “Hij kan de financiën van moeder er nu even niet bij hebben”, wist zijn vrouw Petra. Of één van haar broers het misschien kon overnemen?

Dat kon. Broer Tom kwam de doos met administratie ophalen. Thuis verdiepte hij zich in de inhoud en kwam toen al snel achter de waarheid. Na een avond puzzelen en cijferen kon de rekening worden opgemaakt. Hans had precies €42.935 verdonkeremaand.

Daarmee geconfronteerd weigerde Hans elk commentaar. Zijn vrouw Petra steunde hem onvoorwaardelijk en sprak van leugens. De familie stond lijnrecht tegenover elkaar. Er werd aangifte gedaan bij de politie, maar die begon niet aan de zaak – ze moesten het maar civielrechtelijk uitvechten. En ook dat liep niet echt soepel. Want de zaak bleek erg ingewikkeld en advocaten zijn duur. Bovendien, wat zou een proces opleveren? Hans en Petra hadden geen cent te makken. Dus toch maar geen proces.

Waar het op neerkwam, was dat Hans hier straffeloos mee wegkwam. Zij het dat zijn vrouw Petra wel werd onterfd. Voor wat die erfenis nog waard was.

Wilt u mr. Frank Visser in levende lijve zien? Hij geeft een lezing op de 50PlusBeurs! Van 12 tot 16 september in de Jaarbeurs in Utrecht.

frank visser
Mr. Frank Visser

 

Televisiepersoonlijkheid mr. Frank Visser (72) geeft elke maand een kijkje in de keuken van de rechtspraak.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.