Heel Suriname hosselt

Heel Suriname hosselt. De vaste term voor bijverdienste. De een verkoopt Javaans eten, een ander mango’s en een derde tropische drankjes. Het hosselen van Andrew is een uit de hand gelopen hobby.
Hij heeft tien zeugen die gedekt worden door één beer. Als ik er ben zijn er 120 grote en kleine varkens. Vooral de biggetjes zijn aandoenlijk om te zien. De bruinzwart gevlekte huid van de beer is bij sommige nakomelingen teruggekomen. Andere zijn net zo roze als hun moeder.
Andrew houdt de varkens voor de slacht. Hij telt ze per hart. “Omdat ze, klein en groot, allemaal een hart hebben”, zegt hij. Hij verkoopt een paar keer in het jaar twee of meerdere harten aan vaste afnemers, slagers die het vlees afhalen bij het abattoir.
De Surinaamse varkens van Andrew zien er pico bello uit, ook al lopen ze niet vrij rond in de wei en is er geen modderpoel waarin ze zich kunnen wentelen. Anyi, mijn Hongaarse schoonmoeder, zou daar om hebben getreurd. Ze had zeker geprobeerd om de harten van Andrew op grasland te krijgen. Anyi leeft niet meer, maar haar gedachtegoed en haar doen en laten des te meer.
Heel Suriname hosselt
In de tweede helft van de jaren 60, in de begintijd van mijn huwelijk met haar zoon, gingen we elk jaar naar zijn geboorteland. Vaste prik was een bezoek aan het stadje Tolná, waar mijn schoonouders hadden gewoond. Ze hadden daar een boerderij gehad, met loslopende ganzen, eenden, kippen en varkens. Vooral de varkens waren de lievelingen van mijn schoonmoeder. Ze wist alles van ze, vooral hoe je ze het beste kon verwennen. Per jaar mestte ze één varken vet. In het najaar volgde dan de slacht. Ze kon tot in detail vertellen hoe dat in zijn werk ging, hoe het bloed moest worden opgevangen, en hoe een varken van kop tot teen eetbaar voedsel opleverde. Haar kinderen kregen dagelijks een boterham belegd met reuzel en bestrooid met paprikapoeder.
Het hele jaar door kon ze van het ingemaakte vlees stoofschotels maken, de worst ging van hand tot hand met een glas wijn erbij, of was de smaak-maker in talloze gerechten. Als ik al ooit vegetariër had willen worden, had zij dat wel uit mijn hoofd gepraat.
De varkensvreugde van mijn schoonmoeder doet denken aan het plezier van Andrew. Vijftig jaar later weliswaar, onder andere omstandigheden en in een heel ander deel van de wereld.
U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.
Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.