'Welke druiven kunnen straks nog presteren?'

De Europese wijnboeren maken zich druk over het klimaat

Harold Hamersma
Plus Magazine

De Europese wijnboeren maken zich druk over het klimaat. Links en rechts hebben ze al te maken gehad met uitersten. Vorst in de late lente, langdurige droogte maar ook overstromingen, natuurbranden met als gevolg verbrande ranken of druiven met rookschade. Maar dat zouden nog ‘incidenten’ genoemd kunnen worden. Al ­zolang er wijndruiven worden verbouwd, hebben de makers te kampen ­gehad met dergelijke uitdagingen. Dat is de natuur, weten ze.

Harold Hamersma proeft voor zijn wijnbeoordelingswebsite-website De Grote Hamersma jaarlijks zo’n 8000 wijnen. Iedere maand selecteert hij voor Plus Magazine een opvallend trio. Voor dit nummer zijn dat drie cool climate wijnen.

De zorgen waar zij nu en in de ­nabije toekomst mee te maken krijgen zijn structureler: de permanente invloed van klimaatverandering. De Spaanse wijnicoon Torres was misschien wel een van de eersten die zich ervan bewust werd. Al een kwart eeuw geleden anticipeerde hij erop. Hij plantte wijngaarden op 900 meter hoog aan in de Pyreneeën, waar het beduidend koeler is dan in zijn eigen Catalunya. Dit zou over een jaar of veertig weleens de ideale plek kunnen worden om wijn te verbouwen, dacht Torres. Hij kocht zelfs grond aan op 1200 ­meter hoogte. Toen nog ongeschikt omdat de wijnranken in de lente door de vorst zullen sneuvelen, “maar over twintig, misschien dertig jaar niet meer…” In zijn proefstation laat Torres de invloed van de klimaatverandering op de groei van druiven nabootsen. Want wat ­gebeurt er met het genetisch materiaal als de temperatuur straks drie graden hoger komt te liggen? Welke druiven presteren dan nog?

Aan de andere kant van de grens, in Bordeaux, heeft het INAO, het ­Institut National des Appellations d’Origines, om dezelfde reden toegestaan een aantal nieuwe rassen, waaronder Spaanse en Portugese, aan te planten, naast de ­bekende cabernet sauvignon en merlot bijvoorbeeld. Maar ook bij onze oosterburen wordt geanticipeerd: daar is de gemiddelde temperatuur sinds de jaren 70 met 2 graden gestegen. Zodoende maken in Duitsland – na Italië, Spanje en Frankrijk het vierde wijnland van Europa – Duitse rassen juist plaats voor Franse. Veel Müller-Thurgau, na riesling ooit de tweede druif van het land, wordt gerooid ten faveure van chardonnay en sauvignon blanc. En in de categorie ‘rood’ wint merlot terrein. Levert een en ander slappe aftreksels op van het origineel? Beslist niet. Maar oordeelt u vooral zelf.

Duitse chardonnay

Gemaakt door wijnmaakbroertjes Stephan en Georg Schwedhelm uit Zell. Thuisdruiven grauburgunder, silvaner en scheurebe schitteren daar. Sinds kort worden er ook met chardonnay heerlijke resultaten ­geboekt. Fris-viriel en sappig-bitter. Schwedhelm 2023, Chardonnay ‘Zellertal’, Pfalz, Duitsland. €12,95 via Winterberg Wijnen.

Supertrio

Een Merlot die wat hulp gekregen heeft van spätburgunder en frühburgunder. Die drie ontpoppen zich tot bio-supertrio. Kersen, bramen en zwarte bessen, drop en wat lichte kruidnagel, vervolgens een bite met een fijne kaneelachtige finale. Rijp en weldadig. Weingut Dengler-Seyler 2018, Cuvée Rot ­‘Autumnus’, Pfalz, Duitsland. €15,95 via Erasmus Wijnen.

Precies goed

Franciska en broer Johannes Gröhl maakten een fijne uitvoering van een sauvignon blanc. Granny smith, kruisbessen, grapefruit, wat witte peper en precies de juiste greep uit het mandje met limoenzuurtjes. Weingut Gröhl 2023, Sauvignon Blanc, Rheinhessen, Duitsland. €12,75 via Dokter Maler.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur