Haast leidt tot online fraude

Getty Images

Bijna de helft (44 procent) van de Nederlandse online fraudegevallen kan voorkomen worden als het slachtoffer niet direct tot handelen overgaat, maar even wacht en nadenkt.

Dat blijkt uit onderzoek onder slachtoffers van online fraude, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van ABN AMRO. Oplichters verleiden hun slachtoffer om zo snel mogelijk te klikken. Ze maken daarbij dankbaar gebruik van de menselijke eigenschap om in een urgente situatie direct en vanuit emotie te reageren. Het beoordelingsvermogen neemt in zo'n situatie tijdelijk af met alle nadelige gevolgen van dien. Als iedereen zich van dit mechanisme bewust zou zijn en iets langer de tijd zou nemen, kan dat vele honderdduizenden fraudegevallen per jaar schelen.

Bijna vier op de tien slachtoffers (37 procent) hebben een vorm van (tijds)druk ervaren op het moment dat de online fraude werd gepleegd. De helft (44 procent) wilde snel handelen en heeft daardoor niet gecontroleerd of de situatie wel klopte.

Meer dan de helft (55 procent) van de fraudeslachtoffers denkt dat ze in de gaten hadden gehad dat er iets niet klopte als ze iets meer tijd hadden genomen. Wie niet direct handelt, maar eerst controleert of iets echt of nep is, kan dus veel leed voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat al vrij snel na de oplichting het rationele beoordelingsvermogen weer terug komt: tweederde van de fraudeslachtoffers (66 procent) voelde argwaan en is op onderzoek uitgegaan, vlak nadat ze in de val zijn gelopen.

Auteur