Waar vind ik mijn burgerservicenummer terug?

Getty Images

Instanties kunnen om verschillende redenen om je burgerservicenummer (BSN) vragen. Waar vind je dat BSN-nummer ook alweer?

Wat is een BSN?

Een burgerservicenummer is je eigen, unieke persoonsnummer. Het bestaat uit negen cijfers en wordt gebruikt voor contact met de overheid. Voor zorg of belastingen bijvoorbeeld. De geldigheid van dit nummer is onbeperkt. Ook als je naar het buitenland emigreert, blijft jouw BSN geldig. Wanneer iemand overlijdt, blijft het burgerservicenummer aan die persoon gekoppeld en wordt het nummer niet opnieuw uitgegeven. 

Gevoelige informatie

Let op: je burgerservicenummer is vertrouwelijk en niet elke organisatie mag die gebruiken. Bekijk de website van de Rijksoverheid om na te gaan wanneer een organisatie dat wél mag. 

Paspoort

Dus waar vind je je BSN terug? Dat nummer staat onder andere op een Nederlands paspoort. Op een paspoort van vóór 2014 vind je je BSN onder ‘persoonsnummer’ op de voorkant van de houderpagina. Dat is de kunststof pagina waarop je foto en persoonlijke gegevens staan. Als je paspoort van na 2014 is, dan vind je je BSN op de achterkant van de houderpagina onder ‘persoonsnummer’. 

Identiteitskaart 

Je burgerservicenummer vind je ook op een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Is je ID-kaart van vóór 2014? Dan staat je BSN op de voorkant van de kaart onder ‘persoonsnummer’. Als je ID-kaart van na 2014 is, dan staat je BSN rechtsboven op de achterkant van je kaart onder ‘persoonsnummer’.

Rijbewijs

Mocht je even geen paspoort of ID-kaart bij de hand hebben, dan vind je je BSN ook terug op de achterkant van je Nederlandse rijbewijs. Daar staat het linksboven achter ‘BSN’. Het nummer vóór de schuine streep is je BSN. Het nummer dat daar na de schuine streep op volgt, is je rijbewijsnummer. 

Zorgpas

Je burgerservicenummer vind je ook op je zorgpas. Meestal staat die bij ‘BSN’ of ‘Personal identification number’. 

MijnOverheid.nl

Mocht je je passen een keer verliezen, dan kun je je burgerservicenummer ook vinden op MijnOverheid.nl. Log in met je DigiD of ander een Europees erkend inlogmiddel. Klik daarna op ‘Identiteit’. Klik vervolgens door naar je persoonsgegevens. 


 

Auteur