11 vragen over de coronatest voor iedereen

Getty Images

Vanaf 1 juni mag iedereen met milde corona-achtige klachten zich laten testen op het coronavirus. Bij welke klachten krijg je een test? En ontdek je hiermee ook of je corona hebt gehad? Elf vragen over deze test.

Hoe kan ik mij laten testen?

Je belt naar het nummer 0800-1202. Dit is nummer is gratis en iedere dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00. Vervolgens geef je je Burger Service Nummer door (BSN). De medewerker zal eerst een paar vragen stellen over welke klachten je precies hebt. Krijg je inderdaad een afspraak, dan zal dat zijn in een van de 80 teststraten verspreid over het land. In principe is de afspraak de volgende dag, als er genoeg plek is. Tot de test blijf je thuis.

Bij welke klachten kun je een test krijgen?

Het gaat met name om verkoudheid, hoesten, keelpijn, verhoging (38 graden of hoger) of plotseling verlies van smaak en geur. Ook snel of moeilijk ademen is een klacht om alert op te zijn. Bel meteen bij deze klachten, want na een paar dagen is het virus misschien niet meer meetbaar, ook al heb je het wel gehad.

Ik heb geen klachten. Kan ik toch een test krijgen?

Nee, dan heeft het geen zin.  Ook als je besmet bent, zijn er waarschijnlijk maar weinig virusdeeltjes te vinden. De test kan dan uitwijzen dat je niks hebt, terwijl je wel degelijk besmet bent. Hij is dan dus niet betrouwbaar.

Wat gebeurt er bij zo’n afspraak in de teststraat?

Een medewerker met beschermende kleding neemt een beetje slijm af met een wattenstaafje. Hiervoor gaan ze diep in je neus en keelholte. Na de test ga je naar huis, waar je blijft wachten tot de uitslag er is.

Wanneer krijg je de uitslag?

Je wordt binnen 48 uur gebeld met de uitslag. Die is ‘positief’ (slecht nieuws, want je bent besmet met het coronavirus) of ‘negatief’. (goed nieuws, je bent niet besmet).

Wat gebeurt er als je corona hebt?

De test is niet bedoeld om te kijken of je behandeld moet worden, want er is nog geen effectief medicijn tegen corona. De test is bedoeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Wie heeft jou besmet? En hoe voorkom je dat je zelf anderen besmet? De GGD probeert dit te achterhalen in een ‘bron- en contactonderzoek’.  Zelf ga je in isolatie zodat je geen mensen besmet. Dat betekent: thuisblijven en niemand ontvangen. Huisgenoten blijven ook thuis. Dit duurt 14 dagen. Op deze pagina van Thuisarts staan adviezen over wat je kunt doen als je corona hebt. Heb je veel last, dan kun je ook altijd de huisarts bellen.

Hoeveel kost de test?

Je hoeft niet voor de test te betalen.

Ik kan niet naar de teststraat. Kan ik toch een test krijgen?

Mensen die hulpbehoevend zijn, of die zijn opgenomen in een instelling, kunnen soms niet naar de teststraat komen. In die gevallen kan de huisarts langs komen voor een test.

Ik wil weten of ik corona gehad heb. Kan dat ook?

Niet met deze test, want dit is een PCR-test. Daarvoor is een andere test nodig, namelijk een bloedtest op antilichamen, lees in dit artikel wat het verschil is. Huisartsen kunnen zo’n antilichaam-test (of serologische test) aanvragen via een laboratorium. De antilichaamtest kan worden afgenomen als de eerste ziektedag meer dan 10 dagen geleden was, bij voorkeur na 3 tot 4 weken, want dan is hij het meest betrouwbaar. Met name patiënten met aanhoudende klachten na een mogelijke coronaziekte komen in aanmerking.

Uit de serologische test blijkt dat ik corona heb gehad. Ben ik immuun?

De deskundigen denken dat je in ieder geval een periode immuun blijft, maar wat er daarna gebeurt is nog onzeker. Lees er hier meer over. Heb je een sneltest thuis gedaan, wees je dan bewust dat de uitslag misschien niet klopte. De huisartsen geven aan dat alle sneltesten helaas niet goed bleken te werken.

Meer weten?

De overheid heeft alle informatie op deze website verzameld:  www.rijksoverheid.nl/coronatest

Bronnen: Rijksoverheid, Thuisarts en NHG

Auteur