3x goed nieuws over de coronavaccinatie

Nu de coronamaatregelen weer zijn aangescherpt, is een lichtpuntje meer dan welkom. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen. Drie berichten over vaccins die hoop geven op een uitweg uit de coronacrisis.

Goed nieuws 1: Daling in besmettingen gezien bij Pfizer vaccin

Hoewel de cijfers nog niet in steen gebeiteld staan, zijn de berichten uit Israël - waar ze voorlopen met het uitdelen van het coronavaccin - positief. Er wordt gesproken van een daling in de besmettingen van 33 tot zelfs 60 procent onder de mensen die een eerste vaccinatie hebben gehad.

De eerste die cijfers naar buiten bracht, was Clalit; de grootste gezondheidsdienst in Israël. Deze overheidsorganisatie meldt dat gevaccineerden 14 dagen na de eerste injectie maar liefst 33 procent minder kans op coronabesmetting hebben. Hierbij keken ze naar de data van zo'n 400.000 van hun patiënten. Ook een andere gezondheidsdienst, Maccabi, bestudeerde de data van zo'n 400.000 mensen. Deze overheidsdienst keek naar de resultaten van coronatesten van zowel mensen die al een eerste vaccinatie hebben gehad als ongevaccineerden. Maccabi spreekt daarbij over een daling van 50-60 procent. 

Sharon Alroy-Preis van het Israëlische Ministerie van Gezondheid laat wel weten dat het hierbij om de voorlopige cijfers gaat. Het is nog onduidelijk waarom er sprake is van zo'n groot verschil in percentages. Het gebruikte coronavaccin is in beide gevallen dat van Pfizer.

Goed nieuws 2: Bijna 50.000 Nederlanders zijn al gevaccineerd

Moleculair wetenschapper Yorick Bleijenberg houdt op Twitter bij hoeveel mensen in Nederland dagelijks een coronavaccinatie krijgen. Zo waren op woensdag 13 januari zo’n 47.000 Nederlanders gevaccineerd, een stijging van 2.000 ten opzichte van de dag ervoor. Dat betekent dat die dag 0,27% van de bevolking een vaccinatie had ontvangen. Uiteraard wordt het tempo van de vaccinaties de komende weken opgevoerd. Volgens minister Hugo de Jonge is de verwachting dat in het najaar van 2021 alle Nederlanders (die dat willen) ingeënt zijn tegen COVID-19. 

Goed nieuws 3: Het derde vaccin is in aantocht

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn goedgekeurd, maar er komt nu ook een derde vaccin aan: dat van AstraZeneca/Oxford. Het Europees Medicijnagentschap zal 29 januari advies uitbrengen, waarop de Europese Commissie besluit of het op de markt zal komen.  Afgelopen week verschenen de onderzoeksresultaten in The Lancet over dit AstraZeneca vaccin. De effectiviteit is 62 procent, wat lager is dan de 95% van de andere twee vaccins. Maar een subgroep had wel degelijk een hoge effectiviteit van 90%. Wat bleek? Deze subgroep hadden een lagere eerste dosis gekregen. Mogelijk is dit vaccin dus bijna net zo effectief als die andere twee, en je hebt er ook nog minder van nodig dan verwacht.