Afspraak tweede booster? Let hier op

Zestigers kunnen niet zomaar binnenlopen

Getty Images

De overheid roept zestigers op om een tweede herhaalprik te halen van het coronavaccin. Let op als je deze prik wil halen, want zomaar binnenlopen bij de priklocatie kan niet. Lees hier hoe het zit met dit coronavaccin.

1 Wie krijgen nu een tweede herhaalprik?

Mensen van 60-69 jaar krijgen sinds 26 maart een tweede herhaalprik aangeboden van het corona-vaccin. Ook mensen die dit jaar 60 jaar worden, krijgen een uitnodiging. De 70-plussers gingen hen al voor, net als bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis.

2 Waarom is die tweede herhaalprik nodig?

Na vaccinatie of een corona-besmetting ben je beschermd tegen corona. Maar die bescherming neemt af in de loop van de maanden.  Vandaar dat je drie maanden na (herhaal) vaccinatie of besmetting een extra vaccin krijgt, (een booster of herhaalvaccin). Deze booster zorgt dat het lichaam de weerstand tegen corona weer opkrikt. Dat verkleint het risico op ziekenhuisopname of overlijden door corona. Voor zestig-minners is de herhaalprik niet nodig, want bij hen is de weerstand nog op peil, volgens de Gezondheidsraad.

3 Moet je een afspraak maken?

Ja, dit herhaalvaccin voor zestigers wordt alleen op afspraak gegeven. Je kunt als zestiger dus niet zomaar binnenlopen bij de priklocaties voor een tweede booster. Zeventigplussers kunnen wel zonder afspraak een tweede booster krijgen. Sterker nog: verder kan iedereen ouder dan 12 jaar kan zonder afspraak terecht: www.prikkenzonderafspraak.nl.

4 Hoe krijg je een afspraak?

Het RIVM stuurt alle zestigers een brief, waarna je een afspraak kunt maken. Maar je kunt nu al online een afspraak maken door te bellen met 0800 7070 of via deze website coronavaccinatie-afspraak.nl

Auteur 
  • Redactie