Ben je als gevaccineerde net zo besmettelijk als een niet-gevaccineerde?

Ook mensen die het vaccin hebben gehad kunnen anderen besmetten

Vanaf 25 september heb je een coronapas of een negatieve test nodig om naar bijvoorbeeld de bioscoop te gaan of ergens een kop koffie te drinken en/of wat te eten. Een coronapas krijg je als je gevaccineerd bent. Als je niet gevaccineerd bent, moet je een negatieve test laten zien. Maar waarom hoeven mensen die een vaccin hebben gehad zich niet te laten testen? Zij kunnen toch ook nog steeds corona krijgen en anderen besmetten?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een vaccin hebben gehad inderdaad nog steeds anderen kunnen besmetten. De vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het virus en enkele studies hebben laten zien dat als je gevaccineerd bent dat ook de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere persoon vermindert.

Testen

Maar het is dus - ook als je gevaccineerd bent - en symptomen hebt die bij corona passen nodig om je te laten testen voordat je ergens naartoe gaat. Is de uitslag van de test positief? Ook dan blijft het nog altijd nodig om in quarantaine te gaan en zal dat bezoekje aan de bioscoop of dat etentje uitgesteld moeten worden.

Maar je kan het virus toch ook bij je dragen terwijl je geen symptomen hebt? Ook dat klopt. Het OMT - Outbreak Management Team - vroeg het kabinet deze zomer dan ook om te overwegen iedereen bij grote evenementen te laten testen, gevaccineerd of niet. Zo zou de kans op verspreiding van het virus kleiner worden.

Vaccinatiebereidheid

Maar het kabinet heeft toch anders besloten. In een persconferentie legde demissionair minister Hugo de Jonge uit: "Dan wordt het veel minder aantrekkelijk om je te laten vaccineren. Als je je ondanks je vaccinatie toch nog tot sint-juttemis moet laten testen voordat je ergens naar binnen mag, waarom zou je je dan laten vaccineren? Kortom, het doet niet iets goeds, is onze verwachting, met de vaccinatiebereidheid." Ook zou de corona-app daar (nog) niet klaar voor zijn.

Bron(nen):