CoronaMelder: hoe werkt de app?

Eindelijk is hij in de testfase beland: de Nederlandse corona-app. Vanaf 8 juli wordt hij getest door enkele honderden proefpersonen in Twente. Hoe werkt die app? RTL Nieuws-techjournalist Daniël Verlaan heeft hem geprobeerd.

1. Wat doet die app nou eigenlijk?

Via Bluetooth checkt de app bij wie je in de buurt bent geweest. Dit werkt alleen als jullie allebei de app hebben. Dankzij Bluetooth ziet de app hoe lang en hoe dicht je bij andere mensen bent geweest. Doel is de GGD's te helpen om te zien met wie corona-patienten in contact zijn geweest. Mensen kunnen via de app worden gewaarschuwd.

2. Hoe werkt het?

De app gooit eigenlijk constant 'digitale dobbelstenen' en de uitslag wordt uitgewisseld met andere telefoons. Zo wordt de app anoniem gehouden: het ministerie ziet alleen willekeurige nummers die de contactmomenten uitbeelden.

Ben je ziek, dan kun je zelf melden dat je corona hebt. Vervolgens kun je jouw dobbelstenen sturen naar een centrale server, en die server stuurt het weer door naar alle gebruikers van de app. Er wordt lokaal gekeken met wie van die mensen je contact hebt gehad. De mensen bij wie je meer dan 10 minuten in de buurt bent geweest, krijgen een anonieme melding in hun app te zien, en het aanbod een test aan te vragen. De GGD bevestigt de besmetting met een unieke code die je in de app vindt, om te voorkomen dat mensen nepbesmettingen verspreiden. 

3. Wat als je hem installeert?

CoronaMelder zegt dat je naam of andere persoonsgegevens niet worden bewaard en ook je locatiegegevens worden niet opgeslagen. Daarna wordt gevraagd of je bluetooth wil inschakelen en de nieuwe bluetooth-technologie van Apple en Google wil gebruiken. Daarna is de app actief en draait hij op de achtergrond in je telefoon. 

4. Hoe privacyvriendelijk is de app?

CoronaMelder heeft toegang tot jouw bluetooth-verbinding en slaat alleen de uitkomst van die digitale dobbelstenen lokaal op jouw toestel op. Als je met corona besmet bent, kun je er dus zelf voor kiezen om jouw dobbelstenen naar de server te uploaden. In theorie is het allemaal anoniem. Op de iPhone, altans.

Bij Android-toestellen heeft CoronaMelder wél toegang tot de locatie nodig. Dat is nodig omdat apps die via bluetooth naar andere apparaten scannen van Android ook toegang tot de locatie moeten vragen. Dat doet CoronaMelder niet, maar die melding krijg je wel te zien. 

5. Is de app een energievreter?

Naar schatting wordt 3 tot 6 procent van je batterij verbruikt. Maar het is ook afhankelijk van welk toestel je hebt natuurlijk.

6. Waarom zijn er nationale apps, maar geen app van de EU?

Ieder land wilde zijn eigen plan trekken. De Nederlandse CoronaMelder kan in sommige andere Europese landen samenwerken met andere corona-apps. De uitwisseling van die digitale dobbelstenen werkt alleen als de app voor hetzelfde privacyvriendelijke anonieme model kiest, zoals de apps in Duitsland en Italië.

Frankrijk heeft een heel andere app en die werkt dus in samen met de Nederlandse.

Op hoeveel meter afstand werkt de app?

De app maakt contact met gebruikers die zich binnen 10 meter afstand van jou bevinden.

Bron: RTL Nieuws