Cultuurtip: Vijf aangrijpende boeken

Getty Images

Theaters en musea houden voorlopig hun deuren dicht, maar er blijven gelukkig wel gewoon nieuwe boeken verschijnen. Zoals deze vijf aangrijpende boeken die teruggrijpen op het verleden.

Viktor

Nijmegen, 1994: Geertje Rosenbaum rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven. Wanneer houdt haar familie nu eindelijk op met onderduiken? En waarom wordt Viktor, de broer van haar grootvader, doodgezwegen? Als Geertje op onderzoek uitgaat, stuit ze op een onwaarschijnlijk familiegeheim. De roman ‘Viktor’ (uitg. Ambo Anthos) van Judith Fanto is een hartveroverende, waargebeurde familiegeschiedenis.

De muren vielen om

Vlak voor de geplande executie van spionne Henriette Roosenburg (1916-1972) gaat er een gerucht door de gevangenis: Hitler is dood. De volgende dag nemen de Russen de gevangenis over. Samen met drie andere Nederlandse gevangen bereidt Roosenburg een vlucht voor. Wat volgde was een adembenemende terugreis, dwars door de Russische linies en het geruïneerde Duitsland. Hoe overleef je zonder eten, geld, papieren of hulp? Wie kun je vertrouwen in een land waar het naziregime net gevallen is? Een ongelofelijk verhaal dat Roosenburg in 1957 optekende in ‘The walls came tumbling down’. Nu opnieuw uitgegeven als ‘De muren vielen om’ (uitg. Cossee).

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Getty Images

Hier zijn we

Brighton, 1959: Ronnie, een briljante jonge illusionist, en Evie, zijn oogverblindende assistente, zorgen avond aan avond voor volle zalen in het theater op de pier. Jack Robinson is de bij iedereen geliefde presentator, een geboren entertainer die de hele voorstelling draagt. Terwijl de zomer vordert, voltrekt zich buiten het zicht van het publiek tussen hen drieën een drama dat ieders leven ingrijpend en voorgoed zal veranderen. ‘Hier zijn we’ (uitg. Arbeiderspers) is de opvolger van ‘Moeders Zondag’ van een van de populairste schrijvers van Engeland op dit moment: Graham Swift.

Welbeschouwd

De 43-jarige Antonia Fleming wordt in het Londen van de jaren vijftig geconfronteerd met het vooruitzicht haar leven alleen te moeten slijten. Haar kinderen zijn inmiddels volwassen en hebben hun eigen besognes; haar overheersende man Conrad heeft meegedeeld dat hij haar wil verlaten. Terwijl Antonia naar haar toekomst kijkt, gaat de roman terug in de tijd door jaren van dromen en oorlog, ontrouw en moederschap, tot het onstuimige, ondoordachte begin van hun verbintenis in de jaren twintig. ‘Welbeschouwd’ (uitg. Atlas Contact) is een roman 1956 van Elizabeth Jane Howard (1923-2014), de schrijfster die nu furore maakt met de postume heruitgave van haar serie ‘De Cazalets’.

Een huis in Engeland

Maarten Asscher reconstrueert in de autobiografische roman ‘Een huis in Engeland’ (uitg. De Bezige Bij) het levensverhaal van zijn grootouders, die na de Tweede Oorlog plotseling naar Engeland vertrokken. Hij doet dat aan de hand van brieven, dagboeken en zijn herinneringen aan de zomers die hij doorbracht in het huis van zijn grootouders in Londen. De grote vraag is hoe zij de oorlog zijn doorgekomen, zelfs na een verblijf in Westerbork.

Toch iets anders?

Voor wie nu toch liever een serie kijkt: Klik hier om te lezen welke tv-series Pluslezers tippen

Of liever virtueel een museum bezoeken? Klik hier.

Auteur