De Britse variant – hoe gevaarlijk is hij?

Getty Images

Op de basisschool in Bergschenhoek zijn tientallen besmettingen gevonden met de nieuwe Britse variant van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek door de GGD en het Erasmus MC. Wat zijn de risico’s?

Het coronavirus verandert van nature steeds een beetje. Dat is op zich geen nieuws. Maar in Groot Brittannië is een variant van het coronavirus opgedoken met wel erg veel veranderingen ten opzichte van de eerdere virussen. Deze variant heet in technische taal B.1.1.7. Inmiddels is deze variant over de hele wereld gevonden. Ook in Nederland zijn nu 50 besmettingen gevonden met de nieuwe variant, grotendeels vanuit een besmettingshaard in een basisschool in Bergschenhoek, dichtbij Rotterdam.

Vooral jongeren

Onderzoek laat zien dat deze vorm van het coronavirus zich makkelijker verspreidt. Vooral jongeren tot 20 jaar lopen dit virus op. Er is nog geen bewijs is dat deze variant je zieker maakt, zo benadrukten verschillende wetenschappers. Maar inmiddels is wel bekend dat er meer virusdeeltjes worden gevonden bij besmette personen, wat de grotere besmettelijkheid kan verklaren.

Zorgen

Er zijn meer zorgen. Bijvoorbeeld: kan de PCR-test deze nieuwe vorm wel goed ontdekken? Als het virus erg verandert, blijft het onder de radar. En werken de sneltesten ook op deze varianten? Werken de medicijnen op basis antilichamen nog wel goed? En geven de vaccins wel dezelfde bescherming tegen deze nieuwe variant? Mogelijk moeten de vaccins worden aangepast aan deze nieuwe variant.

Maatregelen

Hoe dan ook: in Engeland zijn de maatregelen aangescherpt vanwege deze variant, en ook in Nederland dreigt een verlenging van de huidige lockdown. Ook adviseert het OMT om kinderen onder de 12 jaar nu wel te laten testen.

Bron: CDC, imperial college London, Parool, RTL

Auteur