De coronavirus-app komt eraan

Het ministerie van VWS gaat samen met de Belastingdienst de corona-app ontwikkelen. Binnenkort mogen enkele honderden Twentenaren als eerste aan de slag met testen.

De Belastingdienst is de laatste tijd flink in opspraak geraakt vanwege de slepende toeslagenaffaire, maar wordt nu betrokken bij het ontwikkelen van een officiele corona-app in Nederland. De dienst gaat de technische infrastructuur regelen, terwijl het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de app inhoudelijk samenstelt.

De reden is dat er bij de Belastingdienst al veel technische kennis aanwezig is. Ook heeft de Belastingdienst een Security Operations Center die eventuele aanvallen op de app zou moeten opsporen.

Twente is de proeftuin

Er is inmiddels blijkbaar een prototype in de maak. Medio juli neemt minister De Jonge een besluit over het invoeren van de app. Enkele honderden inwoners van Twente gaan vanaf 1 juli als eerste aan de slag met testen. Hieruit moet blijken of de app gebruiksvriendelijk is, of de privacy wordt gewaarborgd en of hij veilig is. Is hij gemakkeljk te installeren? Zijn de teksten begrijpelijk? Wat doen mensen als ze positief getest worden? Ook zullen er hackers worden ingeschakeld die mogen proberen de app te hacken.  Het doel van de gebruikerstest is om de testversie van de app verder te verbeteren voordat hij voor iedereen in Nederland beschikbaar komt

Na deze testperiode gaan de overheid en GGD Twente om de tafel om eventuele wijzigingen in de volgende versie te bespreken. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens doet nog een uitspraak over de app, in verband met de privacywetgeving en hoe goed die gewaarborgd wordt.

Bron: Rijksoverheid