Driekwart van de ouderen gaat mondkapje dragen in openbare ruimtes

Bijna driekwart van de Pluslezers draagt voortaan een mondmasker in openbare ruimtes zoals de supermarkt, ook al is dat niet verplicht. Dat blijkt uit een peiling op deze site onder ruim 4.100 lezers.

Winkels, culturele instellingen en horecabedrijven in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Den Haag mogen sinds dinsdag 29 september zelf bepalen of zij mensen zonder mondkapje binnen willen laten. Dat maakte minister-president Mark Rutte maandag tijdens een persconferentie bekend. Daarop vroegen we Pluslezers of zij van plan zijn om sowieso in publieke binnenruimtes voortaan een mondkapje te dragen, ongeacht waar ze wonen. 72 Procent van de lezers gaat dat doen, om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

De bereidheid om een mondmasker te dragen, is daarmee een stuk hoger dan drie maanden geleden. Bij een peiling eind juni op deze site zei juist driekwart van de lezers géén mondkapje te willen dragen op openbare plekken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Voorzichtigheid voor alles

Veruit de meeste lezers hanteren het motto: baat het niet, dan schaadt het niet. Alles beter dan een nieuwe intelligente lockdown. Nu even de schouders eronder. "Mijn man en ik zijn beiden uiterst kwetsbaar en waarom zou ik nou niet alles benutten om voor ons en anderen de kans op besmetting te verkleinen? Een mondkapje zien herinnert mij juist aan de ernst van corona", zo reageert een Pluslezer op de peiling.

Schijnveiligheid

Een kwart van de lezers is nog niet overtuigd, of is sowieso pertinent tegen het gebruik van een mondkapje. De werking is niet bewezen, zo schrijft een lezer. "En bovendien word ik er benauwd van." Schijnveiligheid wordt ook vaker als argument genoemd om zonder mondkapje de winkel te betreden.

Duidelijkheid

Over één ding lijken veel Pluslezers het eens te zijn: er moet vanuit het kabinet duidelijkheid komen. Want de regels die nu gelden, waarbij mondkapjes worden aangeraden maar niet verplicht, dat lijken veel mensen geen goed idee te vinden.

Debat

Woensdag 30 september debatteert de Tweede Kamer over het mondkapjesbeleid. Kijk voor de laatste informatie hierover op de website van de NOS.