'Extra vitamine K kan ernstig ziekteverloop door coronavirus voorkomen'

Coronapatiënten die op de ic terechtkomen of overlijden hebben een heel laag vitamine K-gehalte. Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt. Volgens de onderzoekers zou een hoog vitamine K-gehalte daarom kunnen voorkomen dat je ernstig ziek wordt door het coronavirus, meldt RTL Nieuws.

Er is onderzoek gedaan op ruim 120 patiënten en ruim honderd gezonde mensen. "Hoe lager het vitamine K-gehalte, hoe meer problemen je lijkt te krijgen als je het coronavirus onder de leden hebt", zegt longarts Rob Janssen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis tegen Editie NL. Extra vitamine K zou volgens de onderzoekers daarom mogelijk zeer ernstig ziek worden door het coronavirus kunnen voorkomen. "Want vitamine K activeert eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en gezonde longen."

Stolling van het bloed

"Bij besmetting met het coronavirus is bekend dat patiënten last kunnen krijgen van bloedpropjes in de longen", legt hij verder uit. Volgens de arts regelt vitamine K als het ware de stolling van het bloed. Het zorgt ervoor dat bloed kan stollen maar ook dat de stolling kan worden afgeremd. "We gaan nu verder onderzoeken of we coronapatiënten deze vitamine veilig kunnen geven." Extra vitamine K is namelijk niet voor alle patiënten veilig. "Mensen die bloedverdunners gebruiken bij trombose mogen het absoluut niet nemen."

Vitamine K

Volgens Suzan Tuinier, vitamine-expert bij Nutrimedia, maken onze darmen de vitamine aan, maar is dat niet genoeg. "Aanvulling door voedsel is noodzakelijk", zegt ze tegen Editie NL. Vitamine K wordt opgedeeld in K1 en K2. "De eerste zit onder meer in groene bladgroenten en een beetje in brood. Vitamine K2 wordt door het lichaam beter opgenomen en is daarom belangrijker. Dit zit vooral in gefermenteerde producten zoals kwark en bepaalde kazen."

Bron(nen):