Goede vraag: beschermt moedermelk tegen coronaziekte?

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moedermelk bevat antistoffen tegen ziektekiemen. Beschermt het ook tegen coronaziekte? Goede vraag!

Moedermelk beschermt de baby tegen bepaalde ziektekiemen. In de borstvoeding zitten antistoffen, waar de baby van profiteert. Borstvoeding beschermt baby’s bijvoorbeeld tegen luchtweginfecties, zo is bekend uit eerder onderzoek.  Ouders van zeer kwetsbare te vroeg geboren baby's kunnen terecht bij de Moedermelkbank. Vrouwen kunnen daar melk doneren voor andermans kinderen.

Moeders die corona hebben gehad, produceren misschien antistoffen tegen het virus in de moedermelk. Deze melk beschermt misschien tegen coronaziekte, hebben Amsterdamse wetenschappers gedacht. Daar kunnen kwetsbare patiënten van profiteren. Het Amsterdams UMC stuurde een persbericht waarin ze aangaven dat ze dit gaan onderzoeken. Logisch, maar werkt het ook?

Antistoffen

Het korte antwoord is: we weten het niet. Vraag één: bevat die moedermelk wel echt antistoffen tegen het coronavirus? Onderzoeker Britt van Keulen van het Amsterdams UMC put hoop uit het feit dat een moeder die SARS had doorgemaakt in 2003 ook antistoffen tegen dit virus in haar moedermelk had. SARS en het nieuwe coronavirus SARS-Cov-2 lijken op elkaar. Het eerste onderzoek bij dertig moeders die besmet zijn geweest, moet dat uitwijzen. Deze moeders moeten nog gevonden worden.

Elke dag een glas

Volgende vragen: zitten er voldoende antistoffen in de moedermelk, om mensen ermee te kunnen beschermen? Werkt het ook als de moedermelk gepasteuriseerd wordt? En kun je ook besmet raken met het virus door moedermelk van een voorheen besmette moeder? Werkt het misschien ook als medicijn, net zoals de antistoffen die bloedbanken nu verzamelen uit bloed van mensen die COVID hebben doorgemaakt? We weten het nog niet.

Als alle antwoorden er zijn, kan de moedermelk getest worden bij de mensen die het meest te lijden hebben onder het virus: 70-plussers met veel andere ziekten en gebreken. Dat zorgt voor nieuwe vragen: hoeveel melk zouden zij moeten drinken, om beschermd te zijn? Elke dag een glas, of zelfs meer? Conclusie: voorlopig zijn er meer vragen dan antwoorden.

Heeft u ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron: Dokter Media, Amsterdam UMC, Algemeen Dagblad