Hier kunnen we buiten Europa weer op vakantie

Wie deze zomer buiten Europa op vakantie wil, krijgt geleidelijk keus uit meerdere landen. Voor wie niet zijn favoriete land in mag, hebben we een paar leuke alternatieven.

Caribische eilanden

Laten we beginnen met het goede nieuws. We mogen namelijk sinds vorige week weer naar onze Caribische eilanden. Dat is goed nieuws voor de honderdduizenden Nederlandse toeristen die elk jaar genieten van de zon, de zee en de relaxte sfeer op vooral Curaçao, Bonaire en Aruba.

Bovendien kunnen ze ons vakantiegeld daar goed gebruiken, want vanwege de toeristenstop als gevolg van corona hebben tienduizenden inwoners van Curaçao hun baan verloren en is de armoede op het eiland schrikbarend toegenomen. Dat heeft tot onlusten geleid. Let op: kijk vooraf of een onbezorgde vakantie op Curaçao mogelijk is. Touroperators als Corendon en TUI gaan op korte termijn weer naar de eilanden vliegen. Het aantal toeristen is voorlopig wel aan een maximum gebonden om coronabesmetting tegen te gaan.

Ook mogen we sinds vandaag (1 juli) weer naar deze veertien landen buiten de EU: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Zuid-Korea. Deze landen hebben evenveel of minder coronabesmettingen dan de EU-landen. Reizen naar China mag ook weer, maar het is nog niet duidelijk of dat land Nederlandse reizigers binnenlaat.

Turkije

Voor het uiterst populaire vakantieland Turkije is het reisadvies echter nog niet van oranje veranderd naar geel (‘reizen mag, maar let op de risico’s’). Touroperators vinden dat oneerlijk, omdat het land volgens hen veel doet om coronabesmetting te helpen voorkomen. Corendon, bij wie vele vakantiegangers een Turkijevakantie boeken, heeft gedreigd om ondanks het oranje reisadvies naar Turkije vliegen, maar na boze woorden van premier Rutte is dat plan voorlopig van de baan. Zodra Turkije weer open is, kunnen vakantiegangers voor maximaal 23 euro een extra gezondheidsverzekering afsluiten die ook dekking biedt in geval van coronabesmetting.

Ook een ander geliefd vakantieland, namelijk de Verenigde Staten, blijft nog op slot. Het leek er zelfs op dat de VS de rest van het jaar zijn poorten gesloten zou houden, maar volgens diplomaten was dat ‘een misverstand’. Wanneer de VS, dat fors door corona wordt getroffen, weer Nederlandse bezoekers wil ontvangen, is momenteel nog onzeker.

Advies

Het is belangrijk voor vakantiegangers om te weten dat de overheid ons niet verbiedt om ergens naartoe te reizen. Hij geeft slechts een advies. Maar het is wel verstandig om dat op te volgen. Want de kans bestaat dat het land in kwestie geen buitenlanders binnenlaat. En wie toch op vakantie gaat terwijl voor dat land een negatief reisadvies geldt, hoeft in de regel niet op hulp van zijn reisverzekering te verwachten. Bovendien is een repatriëring, zoals enkele maanden geleden tijdens de eerste coronagolf, ditmaal uitgesloten. Wie naar het buitenland reist, gaat ditmaal immers doelbewust een risico aan.

Leuke alternatieven

Voor wie niet naar zijn favoriete vakantieland buiten Europa kan, hebben wij een paar leuke alternatieven:

  • Duitsland heeft corona goed onder controle, met uitzondering van geïsoleerde brandhaarden. Hotels, winkels en restaurants zijn doorgaans open, maar dat verschilt per deelstaat.
  • IJsland is een zeer dunbevolkt land waar het eenvoudig is om andere mensen te vermijden. Nu het toerisme nog niet massaal op gang is gekomen, is dit een mooi moment om dit bijzonder indrukwekkende vulkanische eiland te bezoeken.
  • In Portugal heeft corona niet hard toegeslagen, en het land is al een tijdje geopend voor toeristen.