Hooikoortsklachten lijken op symptomen COVID-19

hooikoorts
Getty Images

Door het mooie weer de komende dagen kunnen al pollen van es en berk in de lucht komen. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen hooikoortsklachten krijgen. Dit kan voor onrust zorgen, doordat een deel van de klachten lijken op COVID-19 (de ziekte die het coronavirus veroorzaakt), schrijft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maandag.

De zachte winter zorgt ervoor dat het hooikoortsseizoen vroeg van start gaat. Volgens de pollentellingen kunnen de aankomende week de eerste berkenpollen al in de lucht komen. De berk is één van de plantensoorten waar de meeste hooikoortspatiënten gevoelig voor zijn. Naar schatting is 25 procent van de hooikoortspatiënten gevoelig voor boompollen.

Symptomen COVID-19

"Met de huidige COVID-19-crisis is het in de lucht komen van pollen extra vervelend. Een deel van de hooikoortsklachten lijkt op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij COVID-19-patiënten", aldus het LUMC.

Symptomen van COVID-19 zijn onder meer neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en koorts. Hooikoortspatiënten kunnen last krijgen van kriebelhoest, een loopneus, tranende ogen en niesbuien.

De symptomen van een allergische reactie kunnen daarom ongerustheid veroorzaken bij hooikoortspatiënten, maar ook bij mensen in de omgeving van hooikoortspatiënten. Het is voor hooikoortspatiënten daarom extra verstandig voorbereid te zijn op de start van het berken- (of essen-) pollenseizoen en op tijd te starten met de hooikoortsmedicatie.

Let op: check voor alle actuele informatie rondom het coronavirus de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bron 
  • Nu.nl
  • LUMC