Huisdieren en het coronavirus: 7 vragen en antwoorden

Getty Images

Experts zeggen dat het coronavirus dat uitbrak in de Chinese stad Wuhan bij wilde vleermuizen is begonnen. Wat betekent dat voor onze huisdieren? Kunnen die het virus ook krijgen? Zeven vragen en antwoorden.

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

1. Kan mijn huisdier ziek worden van het coronavirus?

Het RIVM meldt dat er vooralsnog geen bewijs is dat huisdieren, zoals honden en katten, ziek worden van het coronavirus, of dat zij het virus verspreiden naar mensen.

2. Kan het virus op de vacht van mijn hond, kat of konijn overleven en door aaien overgedragen worden?

Zoals hiervoor gezegd, zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat het virus wordt verspreid via huisdieren of dat zij er ziek van worden. Wel adviseert het RIVM mensen die besmet zijn met COVID-19 om contact met huisdieren zoveel mogelijk te vermijden. Hierover bij vraag 4 meer.  

3. Kan ik de hond nog veilig uitlaten?

Wie geen last heeft van klachten zoals koorts, hoesten of andere verkoudheidsklachten, kan de hond gewoon uitlaten. Als u ten minste een armlengte afstand houdt tot anderen is de kans klein dat anderen u kunnen besmetten met het coronavirus of dat u anderen besmet.

4. Mijn huisdier is in contact geweest met iemand die het virus heeft opgelopen. Wat nu?

Het is niet nodig om extra maatregelen te treffen. De algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren, zoals regelmatig handen wassen met water en zeep, zijn voldoende.

5. Ik heb het coronavirus en ik zit in thuisisolatie. Hoe moet ik omgaan met mijn huisdieren? 

Wie als coronapatiënt in thuisisolatie zit en met meerdere mensen woont, verblijft in een aparte kamer in huis. Laat huisdieren dan niet bij u in die kamer. Huisgenoten kunnen de huisdieren verzorgen.

Woont u alleen en bent u besmet met het virus? Dan adviseert het RIVM om direct contact met huisdieren te vermijden. Dat betekent: niet aaien, knuffelen, kussen of laten likken. Uw hond mag door iemand anders uitgelaten worden, of u kunt iemand anders vragen voor het huisdier te zorgen.

6. Ik heb het coronavirus en word opgenomen in het ziekenhuis. Wat moet ik doen met mijn huisdier?

U kunt uw huisdier door anderen laten verzorgen. Als het niet mogelijk is dat anderen voor het dier zorgen, breng het dan bijvoorbeeld onder in een dierenpension.

Ook zijn er andere – gratis – initiatieven die mensen tijdens een ziekenhuisopname helpen bij het verzorgen van een huisdier. Dierenbuddy van de Dierenbescherming is zo'n initiatief. Klik hier voor meer informatie. De hulp is wel enkel bedoeld voor ouderen en chronisch zieken die betaalde hulp niet kunnen financieren en die nauwelijks over een sociaal netwerk beschikken.

7. Wat moet ik doen als mijn huisdier ziek wordt en in contact is geweest met een coronapatiënt? 

Neem contact op met de dierenarts. Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat huisdieren ziek worden van het coronavirus.

Bron: RIVM

Auteur