Juridische vragen over corona

Mag de regering zulke ingrijpende maatregelen nemen? En hoe ver mogen die maatregelen gaan? Krijg ik mijn geld terug als een evenement wordt afgelast? Mag ik mijn vakantie kosteloos annuleren? Krijg ik loon tijdens thuisquarantaine?

Veel lezers hebben vragen over de juridische en financiële gevolgen van het coronavirus. Op verschillende plaatsen geven deskundigen een antwoord op die vragen.

Mensenrechten

Mag de regering zulke ingrijpende maatregelen nemen? 
Ja, sterker nog, de Nederlandse overheid is verplicht maatregelen te treffen om de volksgezondheid te bevorderen.  Voor het volledige antwoord op deze vraag kunt u terecht bij de Commissie voor de rechten van de mens. Daar vindt u ook andere veelgestelde vragen over de inperking van mensenrechten.

Consumentenrecht

Krijg ik mijn geld terug als een evenement wordt afgelast? 
U heeft recht op uw geld terug als een concert, voorstelling of andere evenement niet doorgaat. Als de ondernemer zich beroept op overmacht, krijgt u het geld van het kaartje ook terug. Maar u krijgt geen geld terug voor de extra kosten, zoals een treinkaart of de kosten voor een hotel. 

Meer vragen en antwoorden over consumentenrecht en reisrechten vindt u bij Consuwijzer:

Werk

Heb ik recht op loon tijdens verplichte thuisquarantaine?

Thuisquarantaine betekent dat u thuis blijft, totdat zeker is dat u niet besmet bent. Dit is alleen verplicht als de GGD dit voorschrijft. Tijdens verplichte thuisquarantaine heeft u meestal recht op loon. Vindt uw werkgever dat hij u niet hoeft te betalen? Dan moet hij dit bewijzen. De rechter bepaalt of hij gelijk heeft.

Meer vragen over de gevolgen van corona op het werk vindt u bij het Juridisch Loket.