Kamperen in coronatijd: wat mag er?

Getty Images

Gezellig kamperen mag tijdens de coronacrisis. Maar voorlopig is het wel een gedoe vanwege de beperkingen. Reisredacteur Thijs Joosten zet 12 vragen en antwoorden op een rij.

1. Mag ik met mijn caravan, camper of tent kamperen in eigen land?

Ja, op de meeste campings wel. Maar het is voorlopig wel een gedoe. De sanitaire voorzieningen zijn namelijk gesloten. Het is dus niet mogelijk om je te wassen of naar het toilet te gaan. En iets eten op de camping is evenmin mogelijk, want het restaurant is dicht. Kamperen is dus voorlopig weggelegd voor de geharde kampeerder die niet kan wachten om zich weer in de vrije natuur te ontspannen.

2. Is er een oplossing voor deze beperkingen?

Er is niks aan de hand voor wie een caravan of camper heeft. Die beschikt immers doorgaans over een toilet, keukentje en vaak ook douchecabine. Tentkampeerders kunnen zich behelpen met de koop van een Porta Potti ofwel een draagbaar chemisch toiletje. Dat is er vanaf ongeveer 50 euro. Ook zijn er campings die een soort privé-toilettentje neerzetten, waar alleen u en uw reisgenoten gebruik van maken. Wassen bestaat voorlopig uit het afnemen van het lijf met een nat washandje achter de tent. Als er een meer of ven in de buurt is, kunt u natuurlijk een frisse duik nemen. Maar het water is nog bar koud, hooguit 15 graden.

3. Ik red me wel. Kan ik koers zetten richting mijn favoriete camping?

Zo simpel is het helaas niet. Nederland is verdeeld in veiligheidsregio’s en die hebben allemaal hun eigen voorschriften. Op www.anwbcamping.nl staat een overzicht. Bovendien mag iedere campingeigenaar natuurlijk zelf beslissen of hij open gaat of niet. Bel dus even vooraf om te horen wat wel en niet mogelijk is.

4. Wanneer kan ik weer een hapje eten op de camping?

Vanaf 1 juni mag het campingrestaurant weer gasten ontvangen, maar wel maximaal 30 man tegelijk. Reserveren zal dus nodig zijn.

5. En wanneer gaat het sanitaire gebouw open?

Op 1 juli.

6. Kan ik die dag meteen de caravan achter mijn auto hangen en richting camping rijden?

Waarschijnlijk wel, maar zeker is dat niet. Als de versoepeling van de coronamaatregelen leiden tot meer ziektegevallen, kan de regering ons namelijk weer beperkingen opleggen.

7. Ik wil gaan kamperen in de Belgische Ardennen of de Duitse Eifel. Mag dat?

Helaas niet. Onze buurlanden laten nog geen toeristen toe. En dat geldt op dit moment (begin mei 2020) voor alle Europese landen. Maar dat kan snel veranderen. Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl voor de actuele situatie.

8. Ik wil naar een vakantiepark. Kan dat?

Ja, want veel parken zijn sinds 11 mei weer open of gaan de komende weken open. De restaurants op sommige parken bieden de mogelijkheid om een maaltijd af te halen.

9. Zijn de openbare voorzieningen toegankelijk?

Winkels, fietsverhuur, snackbar, zwembad, bowling, midgetgolf, sportvelden en speeltuinen zijn op sommige parken nog dicht. Op andere zijn ze al open, maar wel met aanpassingen om te zorgen dat mensen te dicht bij elkaar komen en om te voorkomen dat het druk wordt.

10. Mijn kleinkinderen zijn dol op de mascottes Bollo de Beer of Koos Konijn. Hoe zit het daarmee?

Op de meeste parken worden de animatieprogramma’s voorzichtig weer opgestart.

11. Wanneer mag ik weer van alle voorzieningen op het vakantiepark gebruik maken?

Vanaf 1 juli, net als op de campings.

12. Hoe weet ik of mijn camping 'coronaproof' is?

De ANWB deelt sinds mei een keurmerk uit aan Nederlandse campings die voldoen aan extra hygiëne-eisen om besmetting met corona te helpen voorkomen. Ook hoeven gasten geen aanbetaling te doen en kunnen ze hun boeking kosteloos annuleren of verzetten. Zodra we weer naar het buitenland mogen reizen, kunnen ook buitenlandse campings zo'n ANWB-keurmerk krijgen. Op www.anwbcamping.nl/thema/thema/coronamaatregelen staat een lijst van alle campings met dit keurmerk. Kijk ook op www.acsi.eu/nl/corona voor de situatie in andere kampeerlanden.

Ik zie er nu al naar uit!

Dat begrijpen we, maar hou er rekening mee dat ongekend veel mensen in eigen land op vakantie willen. Bovendien mogen campings en vakantieparken niet zoveel gasten als anders ontvangen. Vroeg boeken is dus een absolute aanrader.

Auteur