Kun je corona krijgen in de sauna via zweet?

Sauna's zijn vanaf 1 juli weer open

sauna-pol
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je corona krijgen in de sauna via zweet?

Sinds het begin van de coronacrisis mogen sauna's vanaf 1 juli de deuren weer openen voor bezoekers. Ben jij van plan om weer het 'zweethok' in te gaan? Dan vraag je je vast af welke rol de verspreiding van het coronavirus heeft in de sauna, waar mensen zweten, het heet en vochtig is en er vaak ook nog eens minder ventilatie is.

Volgens het RIVM wordt het longvirus alleen overgedragen via druppels die vrijkomen door hoesten of niezen, niet via zweet. Ook hoogleraar immunologie Ger Rijkers zegt tegen RTL Nieuws dat hij geen studies kent waaruit blijkt dat het coronavirus overdraagbaar is via zweet. "Het virus komt in het bloed voor. Maar zweetklieren hebben geen contact met de bloedbaan. De overdacht via zweet is dus heel beperkt."

Maatregelen

Bovendien moeten sauna's zich houden aan strenge regels en hebben ze daarvoor de nodige maatregelen getroffen. Zo mogen er - naast anderhalve meter afstand en extra hygiënemaatregelen - nog maar een beperkt aantal bezoekers komen: per tien vierkante meter één bezoeker. Je moet van tevoren een tijdslot reserveren en bij de entree is er een gezondheidscontrole. Mocht een sauna twijfels hebben over je gezondheid, dan kunnen ze je temperatuur meten en indien nodig de toegang ontzeggen. Verder zijn er in veel sauna's nieuwe luchtfilters aangebracht of is het luchtfiltersysteem verhoogd, zodat er meer ventilatie is. Daarnaast werken ze met stickers die aangeven waar je mag zitten.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Als zweet geen risico vormt, hoe zit het dan met de hogere temperatuur en luchtvochtigheid in de sauna's? Het RIVM verwacht niet dat een hoge temperatuur de verspreiding van het virus bevordert. Sterker nog: hoge temperaturen zouden het virus zelfs sneller inactief maken.

Wat betreft de hogere luchtvochtigheid zegt het instituut dat de kleinste druppeltjes, aerosolen, dan langer in de lucht blijven hangen. Ze verspreiden zich wel minder ver, vooral in een omgeving met weinig ventilatie. Het is alleen nog onduidelijk of aerosolen voor verspreiding van het coronavirus kunnen zorgen. Mocht dat zo zijn, dan is die kans heel klein, volgens het instituut. De dosis virus in de aerosolen is meestal niet voldoende om iemand te besmetten.

Er is dus wel een heel klein risico, maar gezien alle maatregelen die sauna's hebben genomen, kun je er gerust weer naartoe gaan. Het zal alleen (voorlopig) niet meer zijn zoals eerst.

Bron 
  • RIVM
  • RTL Nieuws
  • Rijksoverheid
  • Parool