Mag een winkel contant geld weigeren?

In veel winkels wordt er nu gevraagd of je met pin wil betalen om besmetting met het coronavirus te voorkomen, in plaats van een betaling met contant geld. In sommige gevallen wordt contact geld zelfs geweigerd, maar mag dat wel? 

Volgens de Consumentenbond mogen winkeliers contant geld weigeren, vertelt de bond aan Radar. Het is wel een wettelijk betaalmiddel, maar winkels zijn niet verplicht het aan te nemen. Wel moet de winkelier duidelijk vermelden dat je alleen kunt pinnen. 

Het MKB-Nederland sluit zich daarbij aan. Weigeren mag, maar alleen als het duidelijk vermeld staan in de winkel of bij de ingang (met bijvoorbeeld een sticker of een bordje).

Niet iedereen kan met elektronische betaling overweg
Het is wel belangrijk dat winkeliers, die op dit moment contant geld weigeren vanwege de coronacrisis, rekening houden met mensen die niet elektronisch kunnen betalen. Als er echt geen andere optie is om middelen te betalen die bijdragen aan de primaire levensbehoeften van de klant, mag de klant wél met contant geld betalen. Daarbij moet fysiek contact vermeden worden, door het geld niet direct aan de winkelmedewerker te geven maar op de kassa te leggen. Ook het wisselgeld moet de klant dan zelf van de kassa af pakken. 

Bron: Radar.