Minder 80-jarige coronapatienten in het ziekenhuis

Het aantal 80-plussers met het coronavirus dat naar het ziekenhuis moet neemt af. Eind maart was ruim een kwart van de patienten over de tachtig, maar momenteel is de verhouding nog maar één op de vijf.

Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant van cijfers van het RIVM over ziekenhuisopnamen. In maart bedroeg de gemiddelde leeftijd van een coronapatiënt 68,5 jaar, dat is nu 67 jaar. Deze gemiddelden zijn niet exact, maar uitgerekend op basis van leeftijdsgroepen.

Met name de leeftijdsgroep 85-89 belandt minder vaak in het ziekenhuis, dat aantal is gehalveerd sinds eind maart. In absolute aantallen daalde het van ruim 30 naar ongeveer 10 per dag. De groep met de hoogste stijging is 55-64. Op dit moment vormen ze 27 procent van de nieuwe ziekenhuispatiënten, een verdubbeling ten opzichte van eind maart.

De oorzaak: nieuwe leidraad

Huisartsen hebben sinds eind maart een nieuwe leidraad die steun biedt bij de vraag of zieke, oudere patieten naar het ziekenhuis moeten. De conclusie is vaak dat thuisblijven beter is. Voorzitter Arend Arends van de Nederlandse vereniging van klinische geriatrie, benadrukt wel dat het goed is dat er nog steeds veel oudere patiënten naar het ziekenhuis worden verwezen. De leidraad moet vooral bespreekbaar maken of het voor kwetsbare ouderen zinvol is om naar het ziekenhuis te gaan. De artsen vinden het vooral van belang om te weten of behandeling in het ziekenhuis meerwaarde heeft, waarbij ze ook bespreken of voor een patiënt opname op de intensive care zinvol is. Pas als er een duidelijk doel is bij de behandeling, verwijst de arts een patiënt door naar het ziekenhuis.

Artsen in het ziekenhuis verwijzen 80-plussers ook minder vaak naar de intensive care. Van alle patiënten die nu op de ic verblijven is slechts 2,6 procent ouder dan 80, er liggen momenteel helemaal geen 90-plussers op de ic. Opname op de intensive care is zeer zwaar, en daarom voor kwetsbare ouderen meestal minder geschikt. Ook verpleeghuizen verwijzen kwetsbare ouderen liever niet door naar het ziekenhuis.

Bron: Volkskrant