Moet ik mijn coronatest annuleren als mijn klachten (bijna) weg zijn?

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Moet ik de afspraak voor mijn coronatest annuleren als mijn klachten (bijna) zijn verdwenen?

Door drukte kan het maar zo twee tot vier dagen duren voordat u een coronatest kunt laten afnemen bij een teststraat. Misschien zijn uw klachten al verdwenen op de dag dat uw test gepland staat. Is het verstandig om de afspraak dan te annuleren?

Het antwoord is: nee. Volgens de GGD GHOR moet u zich alsnog laten testen als uw klachten (bijna) verdwenen zijn. 'Er is een reden dat je de afspraak hebt gemaakt', schrijft de overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio, op Twitter.

Woordvoerder van GGD Nederland Sonja Kloppenburg licht het bij RTL Nieuws toe: 'In principe kan je corona hebben gehad en voor het bron- en contactonderzoek is het dan belangrijk de test te doen.'

De richtlijn is samen met het RIVM opgesteld. RIVM-woordvoerder Harald Wychgel: 'Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die slechts kortdurend klachten hadden, maar toch positief bleken. Ook mag je niet voor de test of testuitslag naar buiten. Je moet thuis de uitslag afwachten.'

Bent u zeventigplus of valt u in een risicogroep? Dan kunt u zich waarschijnlijk sneller laten testen bij de huisarts. Hier leest u er meer over.