Mondkapjes vooral populair bij 60+

Bijna de helft van alle mondkapjes in Nederland wordt aangeschaft door zestigplussers. Denk aan wegwerpmondkapjes bij de super, drogisterij, of via online webshops. Dat blijkt uit marktonderzoek.

De onderzoekers keken naar de periode van 20 april vorig jaar en 31 januari van dit jaar. In het begin van de coronacrisis was mondkapjes dragen nog vrijblijvender. "Het is aannemelijk dat de momenten van aankoop samenvallen met het ingaan van de adviezen of plichten", zegt Norman Buysse van GfK.

De onderzoekers konden niet zien hoeveel er tegelijk werden gekocht, bijvoorbeeld 20 of 50 stuks in één pak. Wel is duidelijk dat zestigplussers dol zijn op mondkapjes: 48,5% van de kopers is ouder dan 60. "Mogelijk komt dat doordat zij meer risico lopen of dat deze groep de wegwerpmaskers gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Eenmalig gebruik." 

Weinig enthousiasme bij gezinnen, jongeren

Mensen onder de veertig kopen nauwelijks mondkapjes. Jongeren zijn goed voor 10%, gezinnen ongeveer 25%. Dat komt mede omdat kinderen eigenlijk geen mondkapje hoeven te dragen. Ook maken jongeren vaker hun eigen, wasbare mondkapje.

Vanaf 1 juni 2020 werd een mondkapje dragen in het openbaar vervoer verplicht gesteld. Sinds 1 december geldt de bredere mondkapjesplicht voor iedereen van dertien jaar en ouder, inclusief het onderwijs met uitzondering van de basisschool.

Bron: NU.nl