Mondmasker met ventiel, venster of spatscherm: deze soorten zijn er

Het mondmasker rukt op in het straatbeeld en daarmee zien we ook steeds meer verschillende soorten verschijnen. Sommige maskers zijn voorzien van een ventiel, doorzichtig venster of hebben een extra spatscherm voor de ogen. Welke soorten zijn er allemaal? PlusOnline zet ze op een rij.

Disclaimer: De mondkapjes die hieronder worden behandeld, zijn niet-medisch en hebben daarom ook geen CE-markering*, omdat voor deze maskers geen wettelijke eisen gelden over de kwaliteit en de bescherming die ze bieden. De eventuele gezondheidsclaims die aanbieders doen, zijn dan ook niet bewezen waar.

1. Textielen mondkapjes

We beginnen bij één van de meest voorkomende mondmaskers. Grote kans dat u deze wasbare variant van textiel in huis heeft. Sommige textielen mondmaskers hebben een vakje aan de binnenkant waar je een filter in kan doen. Stoffen mondkapjes kun je ook zelf maken, hier delen we een handig naaipatroon.

2. Wegwerpmondkapje

Deze zijn - we kunnen het niet genoeg benadrukken- bedoeld om na één keer weg te gooien. Vaak koop je ze daarom in grotere verpakkingen. Op stations worden ze tegenwoordig ook in automaten aangeboden, voor reizigers die hun kapje thuis zijn vergeten.

3. Mondkapje met ventiel

Nu kopen we aan bij de minder vaak voorkomende mondkapjes. Zo zijn er ook wasbare mondmaskers te koop met een ventiel. Zo'n ventiel zou het makkelijker maken om in- en uit te ademen. Het ventiel zou bovendien zorgen voor verse luchttoevoer.

4. Mondkapje met venster

Op straat zien we ze nog niet veel, maar ze bestaan wel: mondkapjes met een doorzichtig venster in het midden. Stichting Welzijn Doven Rotterdam prijst ze op haar website aan, omdat doven en slechthorenden op die manier geen mimiek missen. De stichting deelt hier ook een patroon voor wie zelf een mondkapje met doorzichtig venster wil maken.

5. Spatscherm

Conducteurs lopen er regelmatig mee en ook in het onderwijs zien we spatschermen opduiken. Zo'n gezichtsscherm bevestig je op je voorhoofd. "Deze zijn wat comfortabeler en kun je makkelijker voor lange tijd op houden", stelt onderzoeker Siddhartha Verma die onderzoek deed naar de werking ervan in Scientias. Bovendien vinden mensen het prettig dat anderen hierbij je mond nog kunnen zien.

6. Doorzichtig mondkapje/half spatscherm

Het wordt soms een doorzichtig mondkapje genoemd, maar dat is het eigenlijk niet echt, want het sluit minder goed aan dan een wasbaar- of wegwerpkapje. Het lijkt meer op een half spatscherm dat alleen mond en neus bedekt. Horeca- en museummedewerkers dragen het op sommige plekken al, want het komt gastvrijer over. Dat stelt de Rotterdamse cateraar Van der Linde in het Algemeen Dagblad

7. Mondkapje mét spatscherm

Er bestaat ook een combinatie tussen een mondkapje en een spatscherm. Aan het stoffen mondkapje zit een plastic scherm dat de ogen ook beschermt. Op straat hebben we ze alleen nog niet gezien.

* Een CE-markering geeft aan dat een product voldoet aan de minimaleeisen voor veiligheid, gezondheid en milieu die staan vermeld in de Europese richtlijn voor de betreffende productgroep.