Nieuwe app voor sneller bron- en contactonderzoek in de maak

De CoronaMelder is al een tijdje beschikbaar, maar nu komt de GGD met een nieuwe corona-app, die bedoeld is om bron- en contactonderzoek makkelijker en sneller te maken. Gebruikers kunnen beveiligd gegevens van mensen met wie ze contact hebben gehad doorsturen. 

De nieuwe app wordt ''GGD Contact'' gedoopt en zou het aantal telefoongesprekken dat medewerkers van de GGD nu voeren bij een positieve test moeten verminderen. Gebruikers die besmet zijn kunnen met de app zelf contactgegevens verzamelen en beveiligd doorsturen naar de GGD. Het scheelt dus een telefoongesprek, en zorgt voor minder ruis. In het verleden werden bijvoorbeeld telefoonnummers van vrienden en kennissen nog wel eens verkeerd opgeschreven, omdat bij zo'n bron- en contactonderzoek meerdere mensen gebeld moeten worden. 

Gebruiker krijgt de controle

GGD Contact laat het verzamelen van de contactgegevens geheel aan de positief geteste gebruiker. Die krijgt de keuze om de app toegang tot zijn telefoonboek te geven, maar dat is zeker niet verplicht. Handmatig invoeren met welke mensen je in contact bent geweest kan ook. Daarna wordt de lijst versleuteld doorgestuurd aan de GGD. Het betreft alleen contacten waarmee nauw contact is geweest, niet het hele telefoonboek van de smartphone.

Eenmaal compleet, kan de gebruiker zijn contactenlijst doorsturen naar de GGD. Dat gebeurt versleuteld. Daarna worden de gegevens door de GGD ingevoerd in hetzelfde systeem dat wordt gebruikt met het bestaande bron- en contactonderzoek, HPZone. De GGD neemt dan contact op met personen op de lijst.

Testen in volle gang

De GGD Contact-app wordt momenteel getest in West-Brabant. Na deze eerste ronde volgen meerdere gebieden met vijf GGD’en: West-Brabant, Gooi en Vechtstreek, Twente, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Limburg. Eind december of begin januari zou de app klaar moeten zijn voor een landelijke release. De app zal uiteindelijk een lager aantal gebruikers kennen dan CoronaMelder, omdat de app pas nodig is als iemand al positief is getest.

Bron: RTL Nieuws