Op reis in onze achtertuin

Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong zijn echte globetrotters, die als reisjournalist de hele aarde hebben afgereisd. Maar nu hebben ze een jaar lang ons eigen land verkend. Ze wilden laten zien dat je niet de hele wereld over hoeft te reizen om iets moois te zien. Zeker nu buitenlandse reizen door corona in een verdacht daglicht staan.

“Juist omdat we veel van de wereld hebben gezien, wilden we laten zien dat op reis gaan in eigen land niet vanzelfsprekend is”, vertelt Bas. Op hun Instagrampagina @expeditieachtertuin plaatsten ze de foto’s die ze onderweg maakten. De allermooiste zijn nu gebundeld in het gelijknamige boek ‘Expeditie Achtertuin’, dat vanaf 15 mei te koop is. Bas schreef eerder ‘Het wonder van Iowa’, een verslag van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle in de VS.

(tekst gaat verder onder de foto)

Bas (33) en Dirk Wijnand (37) bezochten onder meer de Oostvaardersplassen in Flevoland, de Posbank op de Veluwe, het strand van Katwijk en de steden Rotterdam en Maastricht. Bas vertelt: “Ik ben drie weken aaneengesloten op reis gegaan. Begonnen in mijn eigen stad Rotterdam en vervolgens via Zuid-Limburg, Drenthe en het Friese merengebied geëindigd op Ameland. Die variatie zonder de landsgrenzen over te hoeven, vond ik een prachtige ervaring. Ik zou die drie weken zo overdoen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Hij was vooral verrast op plekken waar het bijna helemaal stil is en hij alleen maar natuur om zich heen zag. “In het bos in het Hart van Drenthe, de Groote Peel op de grens van Brabant en Limburg. Nationaal Park de Maasduinen of kanoënd door de Weerribben. Zo zijn er best wat plekken in Nederland waar je dat vindt.”

Dat hun boek tijdens de coronacris uitkomt, waarin reizen naar het buitenland vrijwel onmogelijk is en veel mensen besluiten om hun komende vakanties in eigen land door te brengen, is een gelukkig toeval. Bas: “Aan de boodschap die we willen uitdragen, verandert gelukkig niets. Sterker nog, we hopen dat we nu aan meer mensen kunnen laten zien dat een zomer in eigen land doorbrengen heel bijzonder kan zijn.”

Expeditie Achtertuin, uitgeverij ANWB, 256 pagina’s, teksten in het Nederlands en Engels, 29,50 euro.