RIVM verwacht run op griepprik

'Voorkomen dat mensen dubbel getroffen worden'

Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat er dit najaar honderdduizenden Nederlanders extra voor een griepprik naar de huisarts gaan. Daarom heeft het RIVM naar schatting zo'n half miljoen meer vaccins ingekocht dan in andere jaren. Veel ouderen en kwetsbaren zullen naar verwachting willen voorkomen dat ze zowel griep als corona oplopen.

Een woordvoerder van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldt tegen AD dat de extra aangekochte doses het maximaal haalbare was, aangezien de internationale vraag naar griepvaccins groot was dit jaar. "Zeker in het begin van de crisis is Covid-19 regelmatig met griep vergeleken en griep is gevaarlijk voor dezelfde risicogroep. We willen voorkomen dat mensen dubbel getroffen worden". De griepprik beschermt overigens niet tegen het coronavirus, maar landen willen voorkomen dat de zorg extra belast wordt door een eventuele griepepidemie.

Wie krijgt een oproep?

Ieder jaar krijgen zo'n zes miljoen Nederlanders een uitnodiging voor een griepvaccinatie. Dat zijn vooral zestigplussers, maar ook mensen met onderliggende aandoeningen, zoals hart- en longziekten en diabetes. Mensen die een oproep krijgen voor de griepprik, krijgen de prik gratis. De kans om griep te krijgen vermindert door vaccinatie met gemiddeld 40 procent. Met de hoeveelheid vaccins die het RIVM heeft ingekocht kan het aantal mensen dat na een oproep een griepvaccin komt halen 10 procent hoger zijn dat normaal. Als het aantal mensen dat dit jaar de griepprik komt halen nog hoger ligt, zijn er mogelijk onvoldoende vaccins.

Lees ook: kun je naast corona nog een infectie krijgen?

Bron(nen):