Stelling: Supermarkten moeten nu aparte openingstijden hebben voor ouderen en mensen met kwetsbare gezondheid

In verschillende Europese landen, zoals Ierland en IJsland, hanteren enkele supermarkten nu aparte openingstijden voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Op die manier grijpen deze groepen niet mis bij het kopen van belangrijke producten die later op de dag nu regelmatig uitverkocht zijn. Zouden Nederlandse supermarkten dit ook moeten doen?

Alle 163 filialen van Lidl in Ierland verwelkomen sinds 17 maart kwetsbare groepen tussen 9 en 11 uur in de ochtend. “We kunnen dit mogelijk niet te allen tijde actief controleren, omdat onze medewerkers nodig zijn bij het afrekenen en het aanvullen van schappen, dus vragen we klanten vriendelijk om deze maatregel te respecteren en hun boodschappenrondje om dit tijdsbestek heen te plannen”, aldus de supermarktketen op Twitter.

Ook zijn er voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid aparte kassa’s open. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat zij op die manier minder met mensen in contact komen en rustig en veilig kunnen winkelen.

Vindt u dat Nederlandse supermarkten dit ook moeten gaan doen? Of vindt u dit misschien te ver gaan? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

539 Comments

Door P. Stewart (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2020 - 20:57

Ik ben slecht ter been en ook in de kwetsbaar groepen en sinds Februari op advies van mijn artsen niet naar een supermarkt gegaan. Ik heb geen familie of vrienden die mijn boodschappen kunnen doen. In de lente/zomer kreeg ik een Rode Kruis vrijwilliger die mijn boodschappen deed. Een paar maanden geleden werd deze service als niet meer nodig beschouwd en afgeschaft. Waarom hebben de supermarkten niet een prioriteits systeem voor online boodschappen online te faciliteren voor mensen (er zijn veel) zoals ikzelf waarbij je niet 3 weken moeten wachten op een slot. Ik heb vaak niets vers in huis om te kunnen eten. Dit kan niet juist zijn.

Door Carmen (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2020 - 20:42

HET tijdstip van 12 tot 14u.is praktischer. Mensen moeten soms ook geholpen worden, ontbijten,en of naar de dokter.

Door Carmen (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2020 - 20:42

HET tijdstip van 12 tot 14u.is praktischer. Mensen moeten soms ook geholpen worden, ontbijten,en of naar de dokter.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2020 - 20:19

De uren van 7.00 uur tot 8.00 uur en van 20.00uur tot 21.00 uur lijken natuurlijk nergens op. Het is dan donker en op deze uren ben je liever niet buiten. Een belachelijke daad van de supermarkten.

Door Catarina (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2020 - 19:47

Leuk bedacht,maar om 7 uur is wel wat erg vroeg wij hebben GEEN supermarkt in de buurt,dus ik moet sowieso met de bus of metro.Dat Zie ik echt niet zitten .
Wij hebben geen familie dicht bij wonen.
Dus ik En mijn man zijn op onszelf aangewezen in de avonduren is zeker geen optie.
Ik blijf gewoon rond de klok tussen 11-12 uur boodschappen doen. Leeftijd 73

Door Julia (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2020 - 17:59

Ik vindt het ouderuurtje super maar de vroege tijd niet ,waar om niet van 12 tot 1 uur

Door Bert. (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2020 - 17:47

Je doet die oudere een plezier als je ze laat winkelen tussen de middag b.v. tussen 12.00 en 13.00 uur of van 13.00 uur en 14.00 uur dan is het normaal ook niet druk in de winkel. Wie gaat er nu winkelen om 07.00 uur niemand toch.
Gun die oudere ook een normaal uurtje

Door Annemieke (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2020 - 14:41

Dat klopt niet mevrouw, dat is juist de druktste tijd. Klanten komen dan uit hun werk nog snel de supermarkt in. Maar wat top van de winkels dat ze mensen de MOGELIJKHEID bieden om veilig/rustig boodschappen te doen. Een ander tijdstip is niet te realiseren. Dus vindt u het te vroeg, dan komt u toch gewoon om 17.30 uur, ook prima.
Altijd dat commentaar, pfff

Door Jojo (niet gecontroleerd) op ma, 5-10-2020 - 23:16

Gaat niet om eigen veiligheid. Maatregelen waren er niet als persoonlijke bescherming. Werd gezegd dat door de regeltjes de curve wat afgevlakt zou kunnen worden. En dit jaar voor het eerst dat mensen bang voor elkaar zijn in de supermarkt en elder, terwijl er altijd virussen en bacteriën zijn en je veel beter je eigen weerstand kan ondersteunen, zoals met sociale contacten. Angst en isolatie ondermijnen je weerstand.
Zou voor bange mensen eerder naar andere oplossingen kijken, zoals je boodschappen laten klaarzetten en dan met afrekenen wat organiseren.

Door Bartine (niet gecontroleerd) op ma, 5-10-2020 - 12:32

Een belachelijke tijd om van 7-8 uur je boodschappen te doen. Ik ben in ieder geval dan nog niet wakker. Rond 17.30 uur is de beste en rustigste tijd, alle scholieren zijn thuis en anderen zijn het avondeten aan het klaarmaken.