Stelling: Supermarkten moeten nu aparte openingstijden hebben voor ouderen en mensen met kwetsbare gezondheid

In verschillende Europese landen, zoals Ierland en IJsland, hanteren enkele supermarkten nu aparte openingstijden voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Op die manier grijpen deze groepen niet mis bij het kopen van belangrijke producten die later op de dag nu regelmatig uitverkocht zijn. Zouden Nederlandse supermarkten dit ook moeten doen?

Alle 163 filialen van Lidl in Ierland verwelkomen sinds 17 maart kwetsbare groepen tussen 9 en 11 uur in de ochtend. “We kunnen dit mogelijk niet te allen tijde actief controleren, omdat onze medewerkers nodig zijn bij het afrekenen en het aanvullen van schappen, dus vragen we klanten vriendelijk om deze maatregel te respecteren en hun boodschappenrondje om dit tijdsbestek heen te plannen”, aldus de supermarktketen op Twitter.

Ook zijn er voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid aparte kassa’s open. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat zij op die manier minder met mensen in contact komen en rustig en veilig kunnen winkelen.

Vindt u dat Nederlandse supermarkten dit ook moeten gaan doen? Of vindt u dit misschien te ver gaan? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

522 Comments

Door Van zutphen (niet gecontroleerd) op ma, 30-3-2020 - 15:51

Niet zoals ah die tijd is veel te vroeg voor ons ouderen

Door MB (niet gecontroleerd) op ma, 30-3-2020 - 12:35

Het is heel nobel om ouderen en kwetsbare personen op deze manier boodschappen te laten doen. Maar heeft dat eigenlijk wel zin? Ik woon aan een grote vijver. Als ik dan zie hoeveel van diezelfde ouderen wij, nu nog steeds, in groepjes op een dag voorbij zien komen, dat is ongelooflijk. En ik zit notabene al drie weken binnen met mijn gezin! Pak alleen al mijn eigen ouders. Mijn vader is een risicopatiënt met nier-, long-, en hartklachten. Die blijft verstandig bij iedereen weg. Echter, hij leeft samen met mijn moeder. Die is, volgens eigen zeggen, zo fit als een hoentje. Die ‘moet’ iedere dag een eind gaan lopen, boodschappen doen (niet om 7 uur want veel te vroeg. En hoezo maar één keer per week? Ik ga anders toch ook iedere dag?’), naar haar zussen (’ik kan toch maar moeilijk heel de dag thuis gaan zitten’). Dan denk ik bij mezelf: laat dat boodschappenuurtje ook maar zitten. Heeft toch geen zin. Zowel mijn moeder als al die voorbij komende oudjes wanen zich onaantastbaar. Ik ga ervan uit dat niet iedereen is zoals mijn moeder. Voor de ouderen en kwetsbare mensen die wel verstandig zijn en niet onnodig eropuit gaan: fijn dat er voor u iets geregeld is. Was mijn moeder maar net als u. Ik hoop dat u veel profijt heeft van het boodschappenuurtje.

Door Z. Witte van de... (niet gecontroleerd) op ma, 23-3-2020 - 12:09

Ik vind het bespottelijk dat de oudere maar om 6 uur uit bed moeten komen om boodschappen te doen, ik kom om 9 uur uit bed en doe mijn boodschappen als ik er aan toe ben. Laat de jongeren maar zo vroeg boodschappen gaan doen en zich aan de regels houden.

Door Inez van wijk -... (niet gecontroleerd) op ma, 23-3-2020 - 11:59

Ja, maar niet zo vroeg als Albert Hein doet, nl 7.00 en 8.00 ! Een uur later zou beter zijn !! Verder prima initiatief !’

Door M.Toonen (niet gecontroleerd) op ma, 23-3-2020 - 09:45

goed idee

Door Anja Dijkhuizen (niet gecontroleerd) op ma, 23-3-2020 - 07:45

Mijn moeder is 93 en slecht ter been. Ze woont nog zelfstandig en is goed bij de tijd.Maar het kost haar minimaal een uur om aan te kleden. De Jumbo bij haar om de hoek gaat voor ouderen open van 07.00 tot 08.00. Dan moet ze om half zes opstaan om boodschappen te doen. Dat gaat ze niet redden.

Door Joop (niet gecontroleerd) op ma, 23-3-2020 - 06:06

Mensen die koortsvrij zijn hoeven niet thuis te blijven. Het "buiten zijn" heeft zoveel voordelen:
Beweging,weerstand,vitamines,geestelijk welzijn etc.
Thuisblijven is voor mijn optie !

Door Marijke Haaitsma (niet gecontroleerd) op zo, 22-3-2020 - 22:55

een tijd van 9.00 tot 11.00 uur is prima!

Door Rita (niet gecontroleerd) op zo, 22-3-2020 - 20:51

Belachelijke tijd van ah tussen 7 en 8. Jammer. Lidl aparta kassa tussen 9 en 11. Klinkt beter. Maar de onder70 moet dat dan respecteren en zo veel mogelijk op de andere tijden langskomen. Haha...gaat echt niet gebeuren.

Door sjaan (niet gecontroleerd) op zo, 22-3-2020 - 12:22

Ik ben 73 jaar .
Ik wil echt geen boodschappen doen tussen 7 en 8 uur.
Ten eerste lig ik nog in bed en ten tweede vind ik JUIST die oudere mensen bij elkaar helemaal geen goed idee.
Ik blijf liever thuis en laat wel iets bezorgen.