Terug naar de gedeeltelijke lockdown

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gaven dinsdag 17 november een persconferentie over het coronavirus. Daarin werden enkele versoepelingen aangekondigd. We zetten ze op een rij.

Gedeeltelijke lockdown

Twee weken geleden werd een verzwaring van de gedeeltelijke lockdown ingevoerd. Die strengere maatregelen worden nu weer ingetrokken, waardoor we teruggaan naar de situatie van vóór 4 november. Dat betekent het volgende:

  • De groepsgrootte wordt uitgebreid. Binnen mogen we drie personen ontvangen, buiten mogen we met vier zijn.
  • Musea, bibliotheken, dierentuinen, concertzalen en muziekpodia mogen weer open. Voor deze locaties gelden nog wel de beperkingen die ook de afgelopen maanden al van kracht waren.

De bekende maatregelen die in oktober werden afgekondigd blijven van kracht. De horeca blijft dicht, er zijn geen evenementen, er is geen publiek bij sport, sporten boven de 18 jaar op 1,5 meter, reizen alleen als dat strikt noodzakelijk is, en thuiswerken tenzij het niet anders kan.

Compliment

Premier Rutte riep het publiek ook op om sinterklaas te vieren binnen de mogelijkheden die de maatregelen ons bieden. Hij maakte verder ook een compliment aan alle Nederlanders, omdat we de maatregelen goed naleven en erin geslaagd zijn de 'R' onder de 1 te krijgen. Hij erkende dat het moeilijk is om ons in de supermarkt of achter de voordeur altijd aan de regels te houden, maar benadrukte dat dat wel belangrijk blijft.

Half januari

Minister De Jonge gaf aan dat we volgens de berekeningen van het RIVM ongeveer half januari terug zijn op het niveau waarop wellicht de gedeeltelijke lockdown weer deels opgeheven kan worden. Mogelijk kan er rond de feestdagen wel een tussentijdse versoepeling komen, maar dan moet de dalende trend van besmettingen en ziekenhuisopnames wel doorzetten. Daarover hoopt het kabinet rond half december duidelijkheid te hebben.

Horeca

Een heropening van de horeca komt er voorlopig dus nog niet. Binnenkort komt wel duidelijkheid over een experiment met 25 restaurants. Een definitief tijdspad voor de horeca wordt rond begin december verwacht, zo schrijft RTL Nieuws.