Vereenzaming ouderen dreigt door het coronavirus

Nederlandse ouderen krijgen door het coronavirus minder bezoek en aandacht van familie en mantelzorgers. Kinderen en kleinkinderen blijven weg, omdat ze verkoudheidssymptomen hebben. Ook activiteiten voor ouderen worden afgelast vanwege het virus.

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

De twee miljoen Nederlanders om wie het gaat, zitten al in een kwetsbare groep: senioren sterven het vaakst van alle met corona besmette mensen.

"We krijgen de laatste dagen veel signalen van onze leden", zegt woordvoerder Bernadet Naber van ouderenbond ANBO. "Er is een flinke groep die zich daadwerkelijk zorgen maakt over de situatie. Zij zeggen bijeenkomsten en vaste activiteiten zoals de bridgeclub af, uit angst om zelf ziek te worden."

Het komt natuurlijk uit een goed hart: familieleden stellen bezoekjes aan opa of oma uit, juist om ze niet ziek te maken. Dat is trouwens ook wat het RIVM nu adviseert. Maar zo'n bezoekje is voor veel ouderen een hoogtepunt.

'Nog geen reden voor campagnes'

Ook Jan Slagter van ouderenomroep MAX knikt bevestigend. "Het is nog niet zo problematisch dat we een campagne of noodnummer uit de grond gaan stampen", nuanceert hij meteen. "Maar we horen natuurlijk ook van onze leden dat mensen in deze periode van corona wat langer zonder bezoek zijn dan normaal het geval is. Dit is wel een groep die heel snel die aanspraak en dat contact met familie of vrienden mist wanneer het onverhoopt wegvalt. Het slaat een gat in de routine die hen geruststelt."

Ook fractievoorzitter Henk Krol van politieke partij 50PLUS vangt bezorgde signalen op vanuit zijn achterban. "Het gaat niet alleen om het praatje, maar veel kinderen verrichten ook praktische hand- en spandiensten voor hun oude vader of moeder", zegt Krol. "Als zoon of dochter niet meer langskomt, betekent dat bijvoorbeeld ook dat er geen boodschapjes meer worden gedaan. En online bestellen is iets waar veel ouderen lang niet zo handig in zijn als dertigers of veertigers. De impact van zo'n gemis is niet te onderschatten."

UPDATE: De ANBO heeft inmiddels wél een speciale telefoonlijn geopend voor ouderen die zich eenzaam voelen nu zij minder bezoek krijgen door de uitbraak van het coronavirus. Ouderen kunnen de ANBO bereiken op 0348-466666.

Bron: Nu.nl