Wat zijn de bijwerkingen van het boostervaccin?

De boosterprik van Moderna lijkt meer bijwerkingen te geven

boostervaccin-pol
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: wat zijn de bijwerkingen van het boostervaccin?

Een vaccin kan altijd bijwerkingen geven. De boostervaccins van Pfizer en Moderna zijn allebei mRNA-vaccins, waardoor ze qua samenstelling vergelijkbaar zijn. Dat geldt ook voor de bijwerkingen. Net als bij de basisvaccinaties tegen corona gaat het om pijn op de prikplek, vermoeidheid, rillingen, koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn of misselijkheid.

Er is alleen een opvallend verschil: het Moderna-boostervaccin lijkt iets meer lichte bijwerkingen te geven. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hebben mensen die met Moderna worden geprikt vaker dan bij Pfizer last van pijn op de prikplek, vermoeidheid en hoofd- en spierpijn.

Opgezette lymfeklieren

Geeft de booster van Moderna nu daadwerkelijk ook meer bijwerkingen dan die van Pfizer? "Dat is op dit moment moeilijk vast te stellen", zegt directeur Agnes Kant van Bijwerkingencentrum Lareb tegen het AD. "Maar mijn beeld is dat de veelvoorkomende bijwerkingen als koorts, vermoeidheid en pijn op de prikplek nu ook weer veel gemeld worden. Verder springen de meldingen over opgezette lymfeklieren er dit keer uit, merken we", aldus Kants' eerste indruk over de meldingen van beide vaccins.

Alles over de boostercampagne

Wil je alles weten over de boosterprik? Luister naar deze korte booster-aflevering van onze podcast Gezond Gesprek! In deze aflevering praat Karine Hoenderdos met immunoloog Marjolein van Egmond over de nieuwe Omikron-variant van corona en waarom een boostercampagne nodig is. Ondanks de lockdown, waardoor je misschien het gevoel krijgt dat we 'niets zijn opgeschoten', toont immunoloog Marjolein van Egmond dat er wel degelijk vooruitgang is. Je kunt de aflevering hieronder beluisteren.

Lees ook: Hoe snel werkt het boostervaccin? En 19 andere vragen over de booster.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • Lareb
  • College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
  • ad.nl