Wordt dit het corona-vaccin?

En hoe lang moeten we daar nog op wachten?

Zo lang er nog geen vaccin is tegen het coronavirus blijven de 1,5 meter maatregelen van kracht. Gelukkig zijn er meer dan honderd vaccins in ontwikkeling. Acht vaccins worden al bij mensen getest. De meeste testresultaten zijn er pas in 2021 of later.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft op 5 mei een lijst met onderzoek naar corona-vaccins geactualiseerd. Hier zijn veel vaccins te vinden, in allerlei stadia van onderzoek. Maar de meeste vaccins in deze tabel zijn nog in het ‘preklinische’ stadium, oftewel de laboratoriumfase. Veel van deze kandidaatvaccins zullen later afvallen, omdat ze niet werken of teveel schade aanrichten. Enthousiaste krantenkoppen over vaccins die muizen goed beschermen tegen het coronavirus, kun je dus beter met enige scepsis lezen. Of zoals wetenschappers wel zeggen: ‘Dat is fijn voor de muizen.’

Test bij mensen

Gelukkig is er ook goed nieuws voor mensen. Een aantal vaccins heeft de preklinische fase  doorstaan en de klinische fase bereikt. Dat betekent dat zij worden getest bij mensen. Zij bevinden zich nog wel in een vroeg stadium van onderzoek, namelijk fase 1 of 2. Dat houdt in dat deze vaccins worden getest op veiligheid. Pas in fase 3 krijgen grote groepen patiënten het vaccin en komen we te weten of het echt werkt. Daarna komt het vaccin op de markt, als het inderdaad wordt goedgekeurd. Er is helaas nog geen corona-vaccin in fase 3 beland.

De vaccins om in de gaten te houden, volgens de WHO:

INO-4800 van Inovio Pharmaceuticals (Amerika). Fase 1, resultaten verwacht: april 2021

mRNA-1273 van Moderna /NIAID (Amerika) Fase 1 en 2, resultaten verwacht: september 2021

RNA-vaccins van BioNTech / Fosun Pharma / Pfizer (Duitsland) Fase 1 en 2, resultaten verwacht: januari 2023

ChAdOx1 van University of Oxford (Groot Brittanie) Fase 1, resultaten verwacht: mei 2021

Ad5-nCoV van CanSino Biological Inc /Beijing Institute of Biotechnology. (China) Fase 1 en 2, resultaten verwacht: januari 2021.

SARS-Cov-2 vaccin van Sinovac.  Fase 1 en 2, resultaten verwacht in augustus 2020

Vaccin van Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm. Fase 1 en 2. Datum van resultaten niet bekend.

Vaccin van Beijing Institute of Biological Products/ Sinopharm. Fase 1 en 2. Datum van resultaten niet bekend.

Mazelen en tuberculose

Dit lijstje is niet onze enige hoop, want er zijn ook bestaande vaccins, die misschien beschermen tegen het coronavirus. Zo wordt er gekeken naar een mogelijke bescherming door het BMR vaccin, dat in Nederland in 1976 is ingevoerd tegen bof, mazelen en rode hond. Mogelijk beschermt het ook tegen coronaziekte en profiteren de jongeren hiervan. Het BCG-vaccin tegen tuberculose is ook een bestaand vaccin dat mogelijk ook tegen covid beschermt. Dit vaccin wordt nu onder meer in Nederland wordt onderzocht. Resultaten van dit Nederlandse onderzoek worden al vanaf oktover verwacht.