Zó voorkom je 'coupe corona' (en zó niet)

Liever verzorgen dan knippen

Nu de lockdown verlengd is met minimaal drie weken, groeit het aantal mensen dat besluit zélf iets aan hun uitgegroeide kapsel te doen. Tips om een coronacoupe te voorkomen.

Kappers waarschuwden tijdens de eerste lockdown al met klem: blijf zelf van de schaar en tondeuse af. Na die periode stroomden de kapsalons vol met mensen die hun kapsel weer hersteld wilden hebben. Bijna alle mensen die hiermee hebben geëxperimenteerd in die periode, hadden er meteen spijt van. Dat haren in een goed model knippen echt een vak is, ondervonden ook de thuiskappers in deze video aan den lijve.

 

Gespleten haarpunten

Maar wat kan je dan wél met een coupe die niet meer in model zit of dode haarpunten? De volgende tips zorgen er in ieder geval voor dat je haar goede conditie blijft tot je weer naar de kapper kunt. Met de juiste verzorging, kun je voorkomen dat je haar afbreekt of verzwakt. Zo kun je het knippen ook langer uitstellen.

Minder wassen

Shampoo is eigenlijk helemaal niet geweldig voor je haar. Het reinigt wel, maar leidt ook vaak tot uitdrogen. Gebruik er dus niet te veel van en was je haar ook niet te vaak. Droog, pluizend of krullend haar heeft genoeg aan twee keer per week. Als het haar tussentijds vettig oogt, zorgt een goede droogshampoo ervoor dat je kapsel er snel weer schoon en fris uitziet.

Laat haar aan de lucht drogen

Als je haar nat is, staan de haarschubben open waardoor het haar sneller afbreekt wanneer je het droogwrijft. Gewone handdoeken zijn eigenlijk te grof en beschadigen je haar. Je kunt je haar beter aan de lucht laten drogen of met een katoenen t-shirt of microfiber handdoek droog deppen.

Gebruik geen hittetools

Je hoeft nergens heen, dus kunt die stijltang of krultang best laten liggen, Probeer ook het gebruik van de fohn te beperken. Hitte beschadigt je haar flink: het verzwakt en vernietigt de eiwitten waaruit je haren zijn opgebouwd en het droogt je haren uit omdat hitte het water uit je haren verdampt. Ga je toch met een hittetool aan de slag? Breng dan in ieder geval een goede hittebeschermer aan vóór je de fohn ter hand neemt. Ze zijn van verschillende merken verkrijgbaar.

Extra verzorging

Gebruik wat vaker een haarmasker. Deze maskers zorgen dat je een soort van beschermlaag krijgt op je haar. Haren worden gevoed en zijn daardoor sterker, waardoor ze minder snel afbreken. Je haar voelt glad en zacht na gebruik en is minder pluizig. Ook extra vitaminen kunnen helpen om je haar van binnenuit te versterken. Denk aan vitamine B, vitamine A, ijzer, Zink, Vitamine C, vitamine E en Selenium. Er zijn speciale haarvitamines, maar ook een goede multi doet al veel. Of zorg in ieder geval voor een gezonde en gevarieerde voeding, zodat je voldoende vitamines via je eten binnenkrijgt.

Wordt het haar te lang en is het model er echt uit? Dan is opsteken of vlechten natuurlijk altijd een optie. Of draag wat vaker een hoedje of pet.

Toch zelf aan de slag

Wil je toch zelf aan de slag, zorg dan in ieder geval voor een goede kappersschaar. Met de keukenschaar krijg je al snel happen uit het haar of lelijke lijnen. Een veiliger manier om toch gespleten punten zelf te knippen is het gebruik van een zogenoemde split-ender. Zo'n apparaat vergt wel een investering, maar knipt op een veilige manier maximaal 0,6 mm af. Zorg wel dat je haar schoon is voor gebruik. Was het alleen alleen met shampoo en zorg dat het helemaal droog is en werk met dunne laagjes haar. Ellen Romeijn, haar- en make-upstylist voor onder andere Elle heeft tips voor het zelf knippen van verschillende kapsels op een rij gezet.

Pony bijpunten

Knip alleen een bestaande pony. Knip geen nieuwe pony, daar krijg je spijt van. Kapster Myrthe Annicaert uit Oostburg bij Omroep Zeeland: "Vrouwen adviseer ik alleen de pony bij te knippen als die voor de ogen hangt. Begin dan met het knippen van kleine stukjes en doe dit vooral met een kappersschaar en geen keukenschaar. Maak kleine verticale schaarbewegingen in plaats van horizontaal. Zo voorkom je dat er een te groot stuk af gaat en valt het minder op als het is mislukt." In deze video geeft ze tips om je pony bij te knippen.

Verven

Bij een groot aantal kappers kun je een samengesteld pakket bestellen. Zo kun je, als je het echt niet kan laten, toch zelf je uitgroei bijwerken. Neem daarvoor contact op met jouw kapper. Zo krijg je advies op maat en is er een stuk minder kans dat het verkeerd uitpakt. De kappersbranche laat de klanten die echt niet kunnen wachten gelukkig niet alleen achter. Er zijn heel veel doe-het-zelf-video’s om ons een handje te helpen. Hier vind je een selectie.

Kort haar

Mannen hebben het iets makkelijker en kunnen gerust de tondeuse pakken. Met een opzetkam, en dan steeds een stukje korter tot je het gewenste resultaat hebt. Ook kunnen ze hun haar voorzichtig met een speciale schaar wat uitdunnen. Vergeet bij de tondeuse vooral het opzetstuk niet, want als je er niets opzet staat de tondeuse automatisch op 1 millimeter afgesteld. En dat ziet er zo uit: