Zo wordt een vliegreis na corona veiliger

Een buitenlandse vliegreis zit er nog niet in vanwege corona. Maar achter de schermen wordt keihard gewerkt om vliegen straks zo gezond mogelijk te maken.

Veel mensen zien op tegen een vliegreis omdat je aan boord en op de luchthavens vaak opeen gepropt bij elkaar zit of staat. Dat vergroot de kans om corona op te lopen. Maar airlines doen er alles aan om weer snel te mogen vliegen. Zij verliezen momenteel immers miljarden omdat hun toestellen aan de grond staan.

Nu het coronavaccin eraan komt, is het een logische maatregel om alleen nog te mogen reizen als je bent ingeënt. De eerste vliegmaatschappij ter wereld die alleen nog gevaccineerde reizigers gaat vervoeren, is het Australische Qantas. Hoogstwaarschijnlijk zullen vele andere vliegmaatschappijen dit Australische voorbeeld volgen. IATA, de wereldwijde belangenvereniging van de luchtvaart, werkt aan een app voor de telefoon waarmee je kunt laten zien dat je getest en ingeënt bent. Begin volgend jaar wordt de app beschikbaar voor alle reizigers.

Ook nemen vliegmaatschappijen allerlei maatregelen om coronabesmetting aan boord te helpen voorkomen. Dat varieert van het desinfecteren van het interieur, het dragen van mondkapjes tot het uit elkaar plaatsen van passagiers. De ene maatschappij neemt dat serieuzer dan de andere. Daarom is het voor reizigers geruststellend om te weten dat Skytrax, een gerespecteerde organisatie die airlines en luchthavens beoordeelt, sinds kort sterren uitdeelt aan maatschappijen voor hun coronabeleid. Lufthansa, Easyjet en British Airways hebben al 4 van maximaal 5 sterren gekregen. KLM en andere grote maatschappijen moeten worden nog getest.

Ook kunnen luchthavens sterren verdienen voor hun coronamaatregelen. Schiphol krijgt er 4 van Skytrax, waarmee het dus een coronaveilige plek is. De maximumscore van 5 sterren gaat voorlopig alleen naar de luchthaven Fiumicino in Rome en de luchthaven van Doha, Qatar. Skytrax is hard bezig om de belangrijkste luchthavens ter wereld te testen. Binnenkort worden meer resultaten verwacht. Wie wil, kan een kijkje nemen op skytraxratings.com.

De kans bestaat ook dat vakantielanden alleen reizigers toelaten die zijn ingeënt. Volgens De Telegraaf vooral in Azië en het Caribisch gebied. En tot de dag dat iedereen is ingeënt, zullen negatieve coronatesten verplicht blijven. Het is trouwens heel gewoon dat landen een vaccinatie verplicht stellen. Zo zijn er tientallen waar je alleen wordt toegelaten als je bent ingeënt tegen gele koorts. Uit een enquete van Vliegtickets.nl blijkt dat tweederde van alle vakantiegangers bereid is zich te laten vaccineren tegen corona, mocht dat een voorwaarde zijn om te mogen vliegen.