Darmonderzoek via een pil?

Getty Images

Binnenkort moet ik een maag-darmonderzoek ondergaan en dit schijnt nogal belastend te zijn. Kan hetzelfde onderzoek niet worden gedaan via het slikken van een pil? Daar heb ik weleens iets over gehoord. Ik ben een man van 72 jaar.

Anoniem

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

De pil is een videocapsule met een camera erin. Op zijn weg door het maag-darmkanaal neemt hij zo’n 60 duizend foto’s en geeft die door aan een recorder. Eerst werd de techniek alleen gebruikt voor problemen in de dunne darm omdat een gewone endoscopie daar lastig is. Langzamerhand zijn de capsules verbeterd en geschikt gemaakt voor de dikke darm. Toch zijn ze lang niet zo accuraat als een endoscopie. Bovendien kan de arts daarbij meteen wat weefsel wegnemen voor onderzoek (biopt).

Een veel voorkomende reden voor het onderzoek is bloedverlies in het maag-darmkanaal, omdat dit een kwaadaardige oorzaak kan hebben. Omdat darmkanker bijna altijd in de dikke darm zit, is een endoscopie echt de beste optie. Kanker in de dikke darm is goed te genezen als je er snel bij bent. U kunt om een roesje vragen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!