Antidepressiva leiden niet tot gewichtstoename

De gewichtsschommelingen die kunnen optreden bij mensen met een depressie worden niet veroorzaakt door het gebruik van antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc.

Een depressie kan tot zowel gewichtstoename als gewichtsafname leiden. Maar het bleef onduidelijk wat de bijdrage van antidepressiva is bij de gewichtsveranderingen die optreden tijdens een depressie.

Nederlandse studie naar depressie en angst

Om dit verband op te helderen, hebben de onderzoekers van GGZ inGeest en VUmc twee jaar lang meer dan 2500 deelnemers aan de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) gevolgd. "We hebben bij zowel depressieve als gezonde patiënten gekeken of hun gewicht afnam, toenam of stabiel bleef", vertelt onderzoeker Deborah Gibson-Smith. "Ook hebben we gekeken naar individuele factoren, zoals de leeftijd, het gebruik van bepaalde antidepressiva en alcoholgebruik. Vervolgens hebben we al deze gegevens gecombineerd in een model om te kijken welke factoren bijdroegen aan gewichtsverandering."

Depressie leidt tot verandering

De resultaten lieten zien dat mensen met een depressie in vergelijking met gezonde mensen een grotere kans hebben om aan te komen, maar dat antidepressiva geen rol spelen in dit proces. "We zagen namelijk dat patiënten met een depressie die geen antidepressiva gebruiken evenveel kans op gewichtstoename hebben als patiënten die wel antidepressiva gebruiken", aldus de wetenschapper.

De onderzoekers willen nu de verbanden tussen depressie en overgewicht verder onderzoeken. Ze zoeken hiervoor nog deelnemers. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Clinical Psychiatry.

Bron(nen):

1 Reactie

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 29-12-2015 - 16:26

mijn psychiater heeft me vertelt dat ik aan zou komen met antidepressiva
EN inderdaad ik ben wel 10 kilo aangekomen,en heb altijd honger..
H. v Houten