Hoe bouw ik het beste antidepressiva af?

Ik gebruik al vijf jaar clomipramine, aanvankelijk 75 mg/dag. Ik heb dat afgebouwd naar de ene dag 1 x 25 mg, de andere dag 2 x 10 mg. Hoe kan ik verder afbouwen en wat kunnen ­ontwenningsverschijnselen zijn?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Bekende ontwenningsverschijnselen van antidepressiva zijn onrust en angst, duizeligheid, misselijkheid, griepachtige klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid, prikkelbaarheid en slecht slapen. Clomipramine wordt vaak gebruikt bij ingewikkelde angstklachten, bijvoorbeeld met dwanghandelingen: rituelen die je jezelf (vaak onbewust) hebt aangeleerd om de angst te remmen. Het is niet echt berucht om onttrekkingsverschijnselen bij stoppen, maar als je besluit af te gaan bouwen, is het belangrijk dat je echt weer goed in je vel zit en de klachten niet ‘om de hoek staan’ waardoor je weer terugkeert naar het oorspronkelijke gebruik als de bescherming wegvalt.

Ik neem dan ook aan dat u het afbouwen hebt besproken met uw behandelaar. Uw behandelaar kan ook het beste schema met u bespreken. Belangrijk is daarbij dat de laatste stapjes het meeste risico geven: een klein beetje gebruiken of helemaal niets, is een minstens even groot verschil als veel of weinig. De laatste stapjes moeten dus steeds kleiner worden. Niet 100-75-50-25-0 maar bijvoorbeeld 100-50-25-15-10-7,5-5 enzovoort. De apotheek kan zo nodig speciale afbouwstrips voor u (laten) samenstellen. Hoe snel u het werkelijk doet, hangt ook af van hoe gevoelig u bent voor onttrekking. Nogmaals: bespreek het afbouwen goed met uw behandelaar.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.