Net getest: AYO lichttherapie voor thuis

Meer energie tijdens de donkere dagen voor kerst

Getty Images

Dankzij de AYO lichttherapiebril slaap je beter, krijg je meer energie en voorkom je een winterdip. Althans, dat belooft de website. Werkt deze bril echt? Wij mochten er een testen.

Licht beïnvloedt je biologische klok. Zo onderdrukt het de aanmaak van melatonine, een hormoon waar je slaperig van wordt. Vooral blauw licht zou daarbij een belangrijke rol spelen. Overdag voldoende licht zien, kan bovendien helpen om ’s nachts beter te slapen.

Wellicht merk je in de winter - als de dagen kort zijn - dat je een stuk vermoeider bent dan op lange, zonovergoten zomerdagen. Sommige mensen merken dat gebrek effect heeft op hun stemming. Zodra de blaadjes van de bomen vallen, krijgen ze last van een winterdipje of zelfs een zogenaamde seizoensgebonden depressie. Bij een winterdepressie kan lichttherapie helpen. Je zit dan een aantal dagen tot weken elke dag even voor een speciale lamp. Veel mensen knappen daar binnen een paar dagen al van op.

Lichttherapie thuis

Vroeger moest je voor lichttherapie naar het ziekenhuis of bijvoorbeeld een GGZ-instelling, maar inmiddels zijn er ook lichttherapielampen voor thuis. AYO ontwikkelde een bril die blauw licht verspreidt, waardoor je er niet eens speciaal voor hoeft te gaan zitten. Zo kun je profiteren van de effecten van blauw licht terwijl je ondertussen aan je dag begint en de krant leest en ontbijt.

Hoe werkt de AYO-bril?

AYO bestaat uit een stevige capsulevormige doosje met daarin een kunststof bril zonder glazen. Dit doosje bevat een accu, waardoor de bril meteen oplaadt zodra deze in het doosje zit. Is de accu in het doosje leeg, dan kun je deze opladen aan je computer met behulp van een usb-kabel.

De bril zelf heeft geen aan- en -uitknop of andere functies. Om de bril te kunnen gebruiken, moet je een app op je telefoon downloaden. Vervolgens koppel je de bril aan je telefoon. Via de app kun je dan de bril bedienen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar met de handleiding erbij was het in 5 minuten gepiept.

Getty Images
Verschillende functies

In de goAYO-app maak je een profiel aan en vul je bijvoorbeeld je gebruikelijke slaaptijden in. De app biedt drie verschillende programma’s:
1.    Sleep: Hiermee verander je je slaappatroon, als je eerder of later wilt opstaan of juist wilt gaan slapen. Het zou ervoor zorgen dat je fitter opstaat en makkelijker in slaap valt. Dit programma is bedoeld voor mensen die moeite hebben met het vasthouden van een vast slaapritme én voor mensen die juist wisselende diensten hebben.
2.    Travel: Een programma wat je voorbereidt op een andere tijdzone, zodat je een jetlag na een lange vliegreis voorkomt.
3.    Energy: Dit programma geeft je een energieboost en kun je gebruiken wanneer je maar wilt, zoals tijdens je vieruursdip, of voordat je ’s avonds nog naar een afspraak gaat.

De test

Aangezien ik al op redelijk vaste tijden naar bed en helaas geen tropische vakantie in het vooruitzicht heb, kon ik alleen het Energy-programma uitproberen. Daarvoor was ik wel een uitstekend proefkonijn, want in de winter heb ik de grootste moeite om mijn bed uit te komen en heb ik ook ’s avonds weinig puf meer om nog op pad te gaan. Ik kijk uit naar de lente, dan heb ik weer energie genoeg.

De donkere dagen voor kerst waren de ideale proefperiode. De afgelopen tijd heb ik regelmatig de AYO-bril een halfuurtje op mijn neus gezet. Vooral ’s ochtends bij het ontbijt of na het avondeten. Hoewel je de bril in combinatie met een ‘gewone’ bril zou moeten kunnen dragen, vond ik dat niet fijn zitten, dus ik gebruikte de bril alleen thuis.

De bril werkt in ieder geval heel gemakkelijk. Je opent de app, gaat naar het juiste programma, zet de bril op, klaar! Na de ingestelde tijd gaat bril vanzelf weer uit. Ik heb hem zeker 20 keer gebruikt en nog niet eens hoeven opladen. De bril is heel licht, je voelt hem nauwelijks. Bovendien is het blauwe licht niet hinderlijk, omdat het niet direct in je ogen schijnt. Je kunt er inderdaad nog bij lezen, of iets anders doen.

Het effect vind ik lastiger te beoordelen. Ik heb het idee dat de bril wel iets doet voor mijn energieniveau. Ook slaap ik prima. Maar, ik ben natuurlijk de enige testpersoon en misschien is er ook een beetje sprake van het placebo-effect? In samenwerking met het Erasmus MC en het Sophia kinderziekenhuis wordt er nu klinisch onderzoek uitgevoerd naar AYO. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten!

De AYO Lichttherapiebril is tijdelijk (tot en met 22 december 2017) voor € 249 te koop, daarna kost hij € 299. Wij mochten de bril kosteloos testen.