Dokterspost: Mijn vriend wordt ­vergeetachtig; moet hij naar de huisarts?

Getty Images

Mijn vriend van 75 jaar, met wie ik al tien jaar een latrelatie heb, wordt ­duidelijk vergeetachtig. Ik wil dat hij naar de huisarts gaat, maar als ik dat zeg wordt hij boos. Hij heeft een ­andere huisarts dan ik. Hoe krijg ik hem zover om toch te gaan?

Ik begrijp dat dit naar is om aan te zien. U wilt dat hij het probleem erkent, want dat geeft duidelijkheid. Maar hij wil het niet weten, want het is geen leuk vooruitzicht en het maakt u ongelijkwaardig. Qua medische behandeling hoeft u niet zoveel te verwachten; daarvoor hoeft hij niet te gaan. U wilt wel dat het gezellig blijft en u wilt in de toekomst ongelukken op allerlei gebied voorkómen. Het lijkt me daarom vooral belangrijk dat u iemand hebt die met u meedenkt.

De huisarts heeft hiervoor een ‘praktijk ondersteuner huisarts’ (POH); meestal is dat een sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Die kan u adviseren bij alles wat u tegenkomt en opletten of u het er niet te zwaar mee hebt. Zo nodig kan hij of zij besluiten om ‘op te schalen’, bijvoorbeeld door te overleggen met de eigen huisarts of de ouderen-ggz. Als uw vriend vraagt waarom u naar de huisarts gaat, kunt u het gewoon zeggen, maar ga niet met hem is discussie. Zeg dat u dit nodig heeft voor uzelf. Als hij mee wil, is hij welkom.

Auteur 
  • Joris Bartstra
Bron 
  • Plus Magazine