Computertip: 10 Windows 7 tips

Eind 2009 werd Windows 7 gelanceerd. Inmiddels wordt het gebruikt door 10 procent van de bezoekers van de website van SeniorWeb. 10 handige Windows 7-vernieuwingen op een rij.

1. Sneller bij uw programma’s

Het was u misschien wel opgevallen dat in Windows 7 de taakbalk (de balk onder in uw beeldscherm) een stukje groter is. Hij is ook makkelijker in het gebruik. Zo kunt u er gewoon programma’s heen slepen die u vaak gebruikt. Die kunt u vervolgens altijd vanaf die plek starten.
Slepen gaat zo: U klikt op het pictogram van het programma, houdt de linkermuisknop ingedrukt en beweegt de muis naar de taakbalk.
 

Missing media-item.

Opmerking: U kunt de taakbalk zelf ook verslepen, bijvoorbeeld de linker- of rechterkant van uw beeldscherm. Daar blijft hij dan plakken. Handig bij breedbeeldschermen.2. Nieuwe spelletjes

Er zijn drie nieuwe spelletjes bijgekomen: Backgammon via internet, Dammen via internet en Spades via internet. Deze spelletjes kunt u via internet tegen andere personen spelen. Prettig hierbij is dat als iemand uit het lopende spelletje vertrekt, diens plaats automatisch wordt ingenomen door de computer. 

 Missing media-item.  

3. Schudden met een venster

Ook nieuw in Windows 7: Schudden met een venster. Als u schudt met een venster waarin u aan het werk bent, zorgt dat ervoor dat alle andere openstaande vensters verkleind worden naar de taakbalk. Schudden doet u door de muisaanwijzer op de bovenste rand van het venster te plaatsen en met de linkermuisknop ingedrukt (flink) heen en weer te bewegen. Door opnieuw te schudden gaan de vensters weer in hun originele positie staan.
De toetscombinatie voor hetzelfde effect is: Windows-toets + Home-toets.

 Missing media-item.

4. Vensters verplaatsen 

U werkt waarschijnlijk wel eens met verschillende programma’s die tegelijk openstaan. Sleep het ene venster helemaal naar de linkerkant van het scherm en vult het automatisch de linkerhelft van het scherm. Sleep het andere venster naar de rechterkant en het vult netjes de overgebleven rechterhelft.
De sneltoetscombinatie hiervoor is: Windows-toets + pijl naar links of Windows-toets + pijl naar rechts.

 Missing media-item.

Makkelijk is ook dat u een venster maximaliseert (groter maakt) door het naar de bovenkant van het scherm te slepen. Sleept u het weer terug dan neemt het weer zijn originele grootte aan. De sneltoetscombinatie hiervoor is: Windows-toets + pijl naar boven of Windows-toets + pijl naar beneden.
 

5. Bureaublad snel in beeld

Wat is die geheimzinnige doorzichtige knop rechtsonder in beeld? Klikt u er maar eens op. Alle vensters worden nu geminimaliseerd naar de taakbalk en u hebt uw Bureaublad in beeld. Nogmaals een klik op de nieuwe knop brengt de vensters weer in hun originele positie.

Missing media-item.

6. Mappen ordenen in Bibliotheken

Nieuw in Windows 7 zijn Bibliotheken. In Bibliotheken kunt u mappen zetten. U maakt bijvoorbeeld een Bibliotheek genaamd ‘Huis’ met daarin een map voor foto’s en een map voor correspondentie. Dezelfde mappen kunt u ook in andere Bibliotheken opnemen. De map met foto’s neemt u bijvoorbeeld ook op in de Bibliotheek ‘Afbeeldingen’.
Een Bibliotheek maakt u door in de Windows Verkenner te klikken op Bibliotheken > Nieuwe Bibliotheek. Daarna voegt u een map toe aan de nieuwe Bibliotheek door te klikken op de knop Een map opnemen.

mappen ordenen

7. Paint verbeterd

Het tekenprogramma Paint is sterk verbeterd. Uitsnijden van plaatjes gaat makkelijker, er zijn meer gereedschappen en er is een liniaal. De bestanden worden niet meer in het bmp-formaat opgeslagen maar in het kleinere png-formaat. U vindt in Paint nu ook het ‘lint’ boven in beeld, net als in de Office 2007-programma’s.

Missing media-item.

8. Rekenmachine verbeterd

De rekenmachine is uitgebreid. Er is bijvoorbeeld een statistische modus en u kunt eenheden converteren. U kunt veelgebruikte berekeningen uitvoeren met behulp van voorgeprogrammeerde templates. Bijvoorbeeld het bepalen van het gemiddelde benzineverbruik.

Missing media-item.

9. XP-programma’s draaien

Wilt u graag een oud programma gebruiken dat niet geschikt is voor Windows 7, dan kunt u een hulpje downloaden van de Microsoft-website: XP Mode. U kunt daarmee Windows XP-programma's draaien in een nagemaakte Windows XP-omgeving binnen Windows 7. Meer informatie hierover vindt u op de website van Microsoft.
 

10. Nieuw vergrootglas

Het vergrootglas in Windows 7 lijkt veel meer op een echte loep. Een stukje rond de muisaanwijzer wordt vergroot. U activeert dit vergrootglas door te klikken op Start-knop > Bureau-accessoires > Vergrootglas > Weergave > Lens.

Missing media-item.SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!
 

Missing media-item.

Auteur 
  • Redactie