Computertip: eenvoudig uw digitale foto's bewerken

Met gratis fotosoftware kunt u uw foto’s bewerken en er allerlei effecten op loslaten. Photofiltre is daarvoor een prima programma, dat ook nog eens in het Nederlands te gebruiken is. In dit artikel leest u hoe u enkele basishandelingen uitvoert met het programma.

Downloaden

U kunt het programma downloaden vanaf de Software-pagina van SeniorWeb. U vindt daar uitgebreide instructies voor de installatie en het Nederlands maken van Photofiltre. De instructies zijn geschreven voor Windows XP, maar als u Vista hebt is de procedure gelijk, alleen zien de vensters er soms anders uit. Na het installeren kunt u het programma starten via het menu Start > Alle programma’s > Photofiltre. U kunt ook dubbelklikken op het gelijknamige icoon op het Bureaublad.

Hoofdmenu

Als u het programma start, dan ziet u het hoofdscherm voor u. Bovenaan ziet u de menu’s, daaronder de iconen om veelvoorkomende bewerkingen uit te voeren. Rechts staat een balk met daarin de actieve kleur en de bewerkingsiconen die u misschien kent van andere programma’s. U kunt ermee tekenen.

Missing media-item.

Foto openen

Via het menu Bestand kunt u foto’s openen om te bewerken. Klik op Bestand > Openen en blader naar de gewenste foto. Via dit menu kunt u straks uw foto ook weer opslaan. De opties die u nu kunt gebruiken staan in donkere letters. Als u een afbeelding opent, dan komen er meer opties beschikbaar, zoals opslaan en opslaan als.. Ook kunt u de afbeelding weer sluiten en het programma stoppen.

Missing media-item.

Menu Bewerken

In het menu Bewerken staan enkele opties die handig kunnen zijn. Neem bijvoorbeeld Omkaderen en vullen.

Missing media-item.
Klik daarop, kies de kleur en de breedte van de omlijning en klik op OK. Uw foto is voorzien van een smaakvol randje:


Missing media-item.

Ook kunt u eerst met de muis een deel van de afbeelding selecteren. In het menu Bewerken kunt u er vervolgens bewerkingen op loslaten, zoals de selectie omkeren of laten vullen met een bepaald patroon.

Missing media-item.

Zo zijn er ook al aardige (kleine) effecten te verkrijgen.

Missing media-item.

Menu Afbeelding

Het menu Afbeelding zult u in de praktijk veel gebruiken. Het biedt mogelijkheden om de afbeelding te roteren, te spiegelen, de afbeelding groter of kleiner te maken en nog veel meer. U kunt in dit menu ook de afbeelding bijsnijden of voorzien van een schaduwrandje. Het werkt het best om alles gewoon uit te proberen. Als het effect u niet bevalt, dan drukt u op Ctrl+Z om de actie ongedaan te maken.

Missing media-item.

Menu Aanpassen

De meest voorkomende bewerkingen staan gegroepeerd in het menu Aanpassen. Hier kunt u de kleuren, de verzadiging, de helderheid, de scherpte en nog veel meer aanpassen aan uw eigen smaak. Dit is ook het menu waarmee u een afbeelding negatief maakt, wat ook een aardig effect kan hebben.

Missing media-item.

Menu Filter

Ook het noemen waard is het menu Filter. Als u houdt van speciale effecten die worden toegepast op de afbeelding of een deel ervan, dan kunt u hier naar hartelust experimenteren.

Missing media-item.

Dit is bijvoorbeeld het effect Filter > Artistiek > Olieverf.

Missing media-item.
Als u uw afbeelding wilt opslaan, dan kan dat via het menu Bestand > Opslaan als. Als u kiest voor alleen Opslaan, dan overschrijft u de originele afbeelding en dat is meestal niet de bedoeling.

Meer handige computertips?
SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!
 

Missing media-item.

Auteur