Het einde van Windows XP. Wat nu?

windows xp
Getty Images

In april is Microsoft met de ondersteuning van Windows XP gestopt. Wat betekent dat voor u als Windows XP-gebruiker?

Windows XP is het zeer succesvolle besturingssysteem voor de pc dat dateert uit 2001. In de loop van 2013 maakte Microsoft bekend dat op 8 april 2014 officieel de ondersteuning van Windows XP zou stoppen. Dat houdt onder andere in dat er geen reparaties (patches) voor gevonden veiligheidsproblemen meer worden gemaakt. Deze werden gewoonlijk geïnstalleerd via automatische updates. Overigens wordt voor bedrijven die gebruikmaken van de betaalde klantenservice, Windows XP na 8 april nog wel steeds voorzien van updates.


Waarom stopt Windows XP?

Gemiddeld stopt Microsoft de ondersteuning van zijn producten na een jaar of tien. Voornamelijk omdat veel gebruikers in de tussentijd zijn overgestapt op nieuwere, betere versies van een programma. Bij Windows XP is dit niet het geval. Na Windows 7 is dit wereldwijd het populairste besturingssysteem en het is nog in gebruik op minstens 500 miljoen computers.
Gewoonlijk zou een bedrijf de ondersteuning van zo’n populair product niet snel staken. Microsofts nieuwste Windows-product, Windows 8, heeft echter te maken met slechte verkoopcijfers. Daarnaast is de verkoop van pc’s sterk ingezakt. Microsoft probeert nu gebruikers te bewegen over te stappen naar Windows 8. Het bedrijf heeft makers van pc’s verboden goedkope versies van Windows 7 al geïnstalleerd op nieuwe computers mee te leveren.

Wat betekent dat voor u?

Windows XP is ook na 8 april gewoon blijven werken. Veiligheidsproblemen bestonden de afgelopen dertien jaar ook al in Windows XP en sommige werden pas na jaren ontdekt en gerepareerd. Hackers hebben ook van die veiligheidsgaten kunnen profiteren.
Net als altijd blijft het belangrijk een goed antivirusprogramma te draaien. Kies dan niet meer het gratis Microsoft Security Essentials, aangezien de toekomstige ondersteuning daarvan onduidelijk is. Op antivirus.startpagina.nl vindt u een overzicht van gratis en betaalde antivirussoftware.
Verder is het een goed idee om geen Internet Explorer 8 meer te gebruiken. Dit is de laatste versie die bruikbaar is in Windows XP. Internetbrowsers als IE zijn de belangrijkste aanvalsdoelen voor hackers. Stap over naar Mozilla Firefox of Google Chrome; deze blijven wel ondersteund.
Windows XP zal door het niet repareren van veiligheidslekken wel in de loop van de tijd steeds onveiliger worden. Het is daarom toch een goed idee om uit te gaan kijken naar een alternatief.

Wat zijn de alternatieven?

Blijft u met pc of laptop werken, dan kunt u overstappen op Windows 7
Als u graag met een pc of laptop aan de slag blijft, zijn er verschillende mogelijkheden. De eerste is overstappen naar een nieuwe Windows-versie: Windows 7 of Windows 8. Het feit dat u nog met Windows XP werkt, betekent vaak dat uw computer al vrij oud is. In de meeste gevallen werken Windows 7 en 8 daar niet goed op. Dit houdt in dat u ook moet overstappen naar een nieuwe, of meer recente tweedehands pc of laptop. Omdat Windows 7 niet meer geïnstalleerd mag worden meegeleverd op nieuwe computers, moet u Windows 7 apart aanschaffen en installeren. Dit is duurder, maar wel vrij makkelijk zelf te doen. Een overstap van Windows XP naar Windows 7 is te verkiezen boven Windows 8, omdat 8 een volkomen ander uiterlijk heeft en voor veel mensen onprettig werkt op de pc. Let er wel op dat u uw oude gegevens, zoals documenten en foto’s, zelf moet overzetten. Overstappen naar Windows 7 of 8 kost dus nogal wat geld en tijd.

U kunt ook overstappen op Apple
Een andere mogelijkheid is kiezen voor een Apple-pc of -laptop: de Mac. Deze computers werken zeer gebruikersvriendelijk, u leert meestal snel met het besturingssysteem om te gaan. Met behulp van speciale programma’s, zoals Parallels, kunt u zelfs Windows en bijbehorende programma’s goed draaien op een Apple-computer. Macs zijn wel prijzig in aanschaf.

Of u kunt overstappen op Linux
Tot slot kunt u denken aan een overstap naar Linux. Het voordeel is dat een aantal basispakketten gratis zijn en dat het ook goed werkt op oudere computers. U hoeft dus geen nieuwe computer te kopen. Het is met speciale programma’s zelfs mogelijk om Windows-software te draaien. Links over Linux vindt u op linux.startpagina.nl.

Of u kiest voor een tablet

Als u geen zware taken wilt uitvoeren op uw computer (zoals 3D-games spelen), dan is een tablet een prima alternatief. U kunt ermee mailen en internetten, tekstverwerken, gamen, muziek en video afspelen en nog veel meer. Mocht het typen een probleem zijn, dan kunt u eventueel een los toetsenbord aanschaffen. Een tablet is beter betaalbaar en eenvoudiger te gebruiken dan een pc, en makkelijk mee te nemen.
U heeft bij tablets de keuze uit Windows, Android en iPad. De laatste twee zijn wat betreft gebruiksvriendelijkheid en aantal beschikbare programma’s het meest aan te raden.

Auteur